reklama
reklama

Wielka Sobota w powiecie gostyńskim. Czas święcenia pokarmów. Jak było na święconce w Gostyniu?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Koszyczki bogato ozdobione kwiatami, zielonymi gałązkami bukszpanu lub merty - w Wielką Sobotę przez cały dzień wierni przynosili do kościołów potrawy do poświęcenia.
reklama

Święconka we farze w Gostyniu

W gostyńskiej farze, podobnie jak w kościele pw. Ducha Świętego, obrzęd święcenia pokarmów, które w Wielką Niedzielę parafianie będą spożywać podczas śniadania wielkanocnego, odbywał się na placu przy kościele. Słoneczna pogoda sprzyjała.

- Pobłogosław te jajka - znak nowego życia, byśmy dzieląc się nim w gronie rodziny, bliskich i gości mogli się zacząć dzielić wzajemnie radością z tego, ze jesteś z nami - mówił ks. Grzegorz Robaczyk, proboszcz parafii pw. św. Małgorzaty w Gostyniu, podczas święcenia potraw. 

Kapłan nie żałował wody, podchodząc do każdej z rodzin i poświęcając pokarmy, które znajdowały się w pięknie ozdobionych koszyczkach. 

- Z okazji Wielkanocy życzę wszystkim radosnych, pełnych pokoju świąt, ciepłych, spędzonych w gronie rodziny - powiedział proboszcz gostyńskiej fary po zakończeniu.

Święcenie pokarmów na Pożegowie w Gostyniu

W parafii pw. bł. E. Bojanowskiego na osiedlu Pożegowo pokarmy przyniesione przez wiernych w koszyczkach kapłan święcił w kościele.

- Życzę Wam bardzo wiele pięknych przeżyć w gronie najbliższej rodziny. Niech ta radość rzeczywiście będzie obecna w naszych sercach i w naszych domach - zwrócił się do parafian ks. Przemysław Maciejewski, proboszcz parafii na Pożegowie.

Księża zachęcali uczestniczących w święconce do adoracji Jezusa przy Grobie Pańskim, w ciszy i skupieniu. 

 

 

Co po święconce?

Według dawnych zwyczajów na wsiach, gdy wracano ze świeconką należało obejśc dom 3 razy. Miało to wypędzić złe moce z gospodarstwa. Dawniej święconka była święcona na dworach szlacheckich. Czynność ta jednak zajmowała zbyt wiele czasu proboszczom, dlatego z czasem zwyczaj ten przeniesiono do kościoła o historii i zwyczajach CZYTAJ TUTAJ.

Dziś wystarczy pozostawić nietknięty koszyczek  z poświęconymi pokarmami, by wystawić je w niedzielę na stół do śniadania wielkanocnego.

Święcenie pokarmów na świecie

Wbrew powszechnym przekonaniom, święconka to nie tylko tradycja w Polsce, istnieje również w innych krajach. Błogosławieństwo potraw w tradycyjnej formie przetrwało do dnia dzisiejszego w południowej Austrii, na terytorium Słowenii w regionach zamieszkałych przez Koczewarów oraz południowych Niemczech. Święta w Niemczech to przede wszystkim symbol świątecznego zająca, który zostawia prezenty. 

Zwyczaj święcenia pokarmów ma wczesnośredniowieczną tradycję, korzeniami sięgającą prawdopodobnie czasów pogańskich. Błogosławieństwo żywności zgodnie z tradycją sięga VII wieku, z chlebem i jajkami odnotowane od XII wieku. Obrzęd ten znany był w rycie mediolańskim, rzymskim i starohiszpańskim. O przyjęciu w Polsce tego obrzędu potwierdziły źródła z przełomu XIII i XIV wieku.

Harmonogram święconki w powiecie gostyńskim - TUTAJ

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama