reklama

Znikną wędliny tradycyjne wędzone?

Opublikowano:
Autor:

Znikną wędliny tradycyjne wędzone? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Afera wybuchła kilka tygodni temu. Okazało się, że Unia Europejska nakłada nowe wymagania dotyczące wędzenia tradycyjnego. Unijne przepisy, które mają zacząć obowiązywać we wrześniu regulują zawartość substancji smolistych w żywności. Aktualnie w kilogramie wędzonej wędliny lub ryby może znajdować się najwyżej pięć mikrogramów benzo(a)pirenu (substancje smoliste). We wrześniu dopuszczalna ilość ma zmniejszyć się do 2 ug (mikrogramów). - To jest nie do osiągnięcia przy tradycyjnym wędzeniu drewnem - potwierdza zdanie innych producentów wędlin tradycyjnych w Polsce, Tomasz Marciniak z Siedlca, który razem z ojcem prowadzi zakład. Wymagania Unii najbardziej uderzą właśnie w takie małe firmy. Mogą doprowadzić nawet do tego, że znikną wędliny naprawdę tradycyjnie wędzone, a zakłady, takie jak ta z Siedlca, będą musiały zakończyć działalność. Bo po pierwsze nie stać ich na wyposażenie firmy w kosztowny sprzęt, po drugie nie chcą „wędzić” jak duże firmy, czyli za pomocą metod, które z prawdziwym wędzeniem nie mają nic wspólnego. Więcej w papierownym wydaniu "Życia Gostynia" oraz na stronie www.lokazje.pl

. (iza)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE