Zaczynał od starego fiata z zamontowaną przyczepką. Dziś zatrudnia ponad 100 osób. Zakres działalności Zakładu Mięsnego Konarczak w Pogorzeli obejmuje dziś skup żywca, ubój, rozbiór, produkcję mięsa kulinarnego, wędlin, wędlin podrobowych oraz różnego rodzaju szynek i wędzonek. Zakład Mięsny Konarczak prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną na terenie województwa wielkopolskiego, dolnośląskiego i zachodniopomorskiego. Posiada także sieć własnych sklepów firmowych. A jakie były początki? - Miałem starego fiata, przyczepkę i swój sprzęt, jeździłem po rolnikach i robiłem usługi rzeźnickie. Wtedy zastanawiałem się: „cholera co będę robił w lecie?” Wtedy nie ma dobrych warunków do ubijania świń. Okazało się, że miałem tyle zamówień, iż nie mogłem ich przerobić w pozostałych porach roku i latem też było dużo pracy. Gdy było gorąco, robiło się w nocy – opowiada Józef Konarczak. Więcej w obecnym wydaniu "Życia". (doti)