Za chleb i bułki od lutego zapłacimy więcej. W Gostyniu, ale też w okolicznych miejscowościach w piekarniach wzrosły ceny - średnio o 10% więcej kosztuje bochenek zwykłego chleba o wadze 0,6 czy 0,5 kilograma. - Ceny pieczywa od 6 czy 7 lat nie wzrastały. A ich niepodniesienie może kiedyś spowodować, że zabraknie nam piekarzy – tłumaczą właściciele piekarni. I zapewniają, że jakość chleba i innego rodzaju pieczywa się nie zmieni. „U Marszałka”, w sklepie przy ul. Powstańców Wlkp. w Gostyniu mały, zwykły chleb zdrożał o 35 groszy.
Chleb o gramaturze 0,6 kg jeszcze w styczniu kosztował 2,55 zł, a teraz można go kupić za 2,90 zł (krojony 3 zł), duży (ważący 1 kg) kosztował 4,15 zł, a w lutym cena wzrosła na 4,70 zł. Za ciemne pieczywo, bułki i rogale też więcej płacimy.
O ile? Jak po podwyżkach wyglądają ceny pieczywa w innych piekarniach? W których gminach nie wzrosły ceny? Dlaczego od lutego? Czytaj w bieżącym numerze „Życia Gostynia”