W tegorocznej, trzeciej edycji imprezy motywem przewodnim były ziemniak i jabłko. W piątek, 2 grudnia, młodzież wzięła udział w konkursie kulinarnym „Pogorzelski Mastecheff”.
Organizatorami były ZSOiZ Pogorzela i restauracja Impresja w Borku Wlkp. Udział wzięło 8 drużyn, były to gimnazja z: Kobylina, Zimnowody, Pogorzeli, Pępowa, Szelejewa, Piasków, Borku Wlkp. oraz drużyna z ZSOiZ Pogorzela. Tegoroczny konkurs składał się z trzech części. Pierwsza z nich to prezentacja przygotowanych filmów reklamowych na temat walorów kulinarnych i wpływu na zdrowie wyznaczonego owocu lub warzywa, a następnie „bitwa na smaki”, czyli konkurencja smakowania z opaską na oczach produktów i rozpoznaniu ich nazw. Główna część spotkania to konkurs kulinarny, który polegał na przygotowaniu dwóch dań według własnych przepisów z zastanych produktów (1 – danie główne, gdzie motywem przewodnim był ziemniak oraz 2 – deser z jabłkiem w roli głównej).
W trakcie trwania konkursu można było obejrzeć pokaz ćwiczeń fitness przygotowany przez Agnieszkę Gabryszak – Madzia wraz z uczennicami ZSOiZ w Pogorzeli, pokaz drukarki 3D, galerię zdjęć szkolnych, w tym z I i II edycji konkursu kulinarnego „Pogorzelski Mastecheff”. I miejsce należało do Gimnazjum w Pępowie, II do Gimnazjum w Pogorzeli, natomiast III do Gimnazjum w Piaskach.