Wszystkie osiem kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Piaski, czyli gospodynie ze Strzelec Małych, Smogorzewa, Bodzewa, Grabonogu, Szelejewa, Rębowa, Michałowa oraz Stowarzyszenia Aktywna Wiocha ze Strzelec Wielkich przygotowały coś specjalnego ze swojego warsztatu na Festiwal kulinarny w Piaskach.
- Stara zasada pań głosi: „Przez żołądek do serca”. My pragniemy przez żołądki trafiać do serc naszych mieszkańców przygotowując dla nich program i ofertę taką, która zadowoli wybredne gusta i każdy mógł znaleźć coś dla siebie - tak tłumaczył powody zorganizowania smacznej imprezy Sebastian Nowak, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Piaskach.
Hasłem przewodnim imprezy była kuchnia rodzima. Dlatego na stołach pojawiały się m.in. bigos po cygańsku, zupa gulaszowa i serowa, szare kluski z kapustą, pasztet drobiowo-wołowy i pyrki z gziką oraz serniki czy dietetyczny torcik malinowy. Na przyrządzenie swoich potraw 8 kół miało ogółem 1420 złotych.
- Nie było ciężko przygotować potraw za te pieniądze, zmieściłyśmy się ze spokojem. My, jako ostatnie koło, które robiło zakupu dostałyśmy większą pulę, dlatego u nas jest tak dużo różnych dań. Miał być tylko pasztet, ale są jeszcze pyry z gzikiem i ta dalej - mówiła Anna Dutkiewicz, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Strzelcach Małych.
Drugim elementem festiwalu sfinansowanego z pieniędzy Programu Grantów Społecznych Powiatu Gostyńskiego były warsztaty rękodzielnicze. Prezentowane prace plastyczne i rękodzieła oraz rzeźbę przygotowały podczas zajęć poszczególne sekcje GOK-u. Chętni mogli nawet wziąć udział w zajęciach i przyjrzeć się na przykład, co też można wyczarować z włóczki.
Festiwalowi towarzyszyły występy muzyczne: uczniów Ogniska Muzycznego oraz Zofii Andrzejczak z Piasków - zdobywczyni nagrody głównej XXVIII Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Religijnej Śremsong’ 2019.
Przeczytaj również: Ruszyły Dobre Smaki Powiatu - w tym roku liczą się przepisy mieszkańców