W sumie kilkaset kuponów oraz smsowych głosów oddano w konkursie „Dobre Smaki Powiatu” będącej wizytówką dożynek powiatowych na Świętej Górze. Po zmianie formuły, gdzie głosowano już nie na najlepszy lokalny produkt, ale przepis przygotowany przez mieszkańców, z wykorzystaniem któregoś z wyrobów mogący się pochwalić certyfikatem „Dobre Smaki Powiatu”, konkurs cieszył się niezmiennym zainteresowaniem.
Przystąpiły do niego początkowo 4 KGW i dwie osoby prywatne. Nagrodzenie zwycięzców nastąpiło podczas tegorocznych dożynek powiatowych na Świętej Górze. Uczestnicy do ostatniej chwili nie wiedzieli, który przepis wygrał.
Najwyżej głosujący ocenili propozycję na stół autorstwa Patrycji Łąkowskiej z Bułakowa - przystawkę meksykańską. Doceniono także polędwiczki w zalewie Koła Gospodyń Wiejskich w Głuchowie oraz gulasz z kiełbasą i papryką przygotowany przez KGW Czarkowo „Czarkowianki”.
Czeki na 500, 300 i 200 złotych zwycięzcom kulinarnej „bitwy” wręczyli starosta gostyński Robert Marcinkowski oraz Józef Pawłowski, redaktor naczelny gazety „Życie Gostynia” i portalu gostynska. pl, które współorganizowały Dobre Smaki Powiatu.
Wyniki konkursu kulinarnego "Dobre Smaki Powiatu"
1. Patrycja Łąkowska - przystawka meksykańska - 1452 głosy
2. KGW Głuchów - polędwiczki w zalewie - 998 pkt
3. KGW Czarkowo „Czarkowianki” - gulasz z kiełbasą i papryką - 729 pkt
4. KGW Chumiętki - domek piernikowy - 518 pkt
5. Katarzyna Łabęda - papryka w pomidorach - 161 pkt
Czytaj również: jubileuszowa fontanna prawie gotowa