Reklama

Reklama

Zdążą do końca roku? Pępowscy seniorzy czekają

Opublikowano: sob, 30 paź 2021 07:16
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Do końca grudnia tego roku ma zostać ukończony remont generalny kilku pomieszczeń na piętrze GOKSiAL – u w Pępowie. Dofinansowanie w kwocie 200 000 złotych ma wystarczyć na kompleksową modernizację tej części budynku na potrzeby „Klubu Seniora”. Prace trwają.

Reklama

Dokumenty na dofinansowanie robót budowlanych w ramach projektu „Senior +” złożono pod koniec marca ale trzeba było trochę poczekać na pieniądze.

- Remont rozpoczął się na początku września i wszystko idzie zgodnie z planem – wyjaśnia dyrektor placówki kulturalnej. - Zakończenie prac i oddanie pomieszczeń do użytku musi nastąpić do końca tego roku. 

Przyznaje jednak, że taki remont jest pewnym utrudnieniem dla normalnego funkcjonowania ośrodka kultury. Wszystkie zajęcia odbywają się jednak zgodnie z planem, choć w różnych lokalizacjach.  Jednak wszystkie sekcje zrzeszone w ośrodku jakoś sobie radzą: emeryci i renciści mają spotkania w piwnicy, lekcje języka angielskiego odbywają się w strażnicy OSP Pępowo, zumba dla dzieci i dorosłych prowadzone są na sali GOKSiALU, a inne zajęcia sportowe na hali szkoły podstawowej.

Całe piętro w przebudowie

Łącznie remontowanych pomieszczeń jest 6: salka do spotkań, biuro, zaplecze kuchenne, szatnia czy łazienka dostosowana dla osób niepełnosprawnych. Pełna modernizacja obejmuje wymianę podłóg, okien, drzwi (w tym poszerzenie futryn dla użytkowników poruszających się na wózkach), elektryki, przebudowa toalet, położenie wykładziny.

- Oczywiście  seniorzy będą korzystać z tych pomieszczeń w ramach programu „Senior+” w godzinach dopołudniowych i po południu – zaznacza rozmówca. - Później, aż do wieczora będą one zagospodarowane przez innych użytkowników ośrodka kultury czy organizacje.

Co z windą?

Aby dopełnić wizerunku ośrodka kultury jako obiektu przyjaznego osobom niepełnosprawnym, brakuje tylko windy, której koszt to około  250 000. Jak zapewniał wcześniej Grzegorz Matuszak, pieniądze na jej zakup zaoszczędzono z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych. Projekt i montaż tego urządzenia przewidziano na kolejny rok.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.