Przedstawicielki dziewięciu kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu gostyńskiego spotkały się w ubiegły piątek pod dachem wigwamu w Trzecianowie na imprezie integracyjnej pod hasłem: „Wiśnie nie tylko w kompocie”. Zorganizowało ją miejscowe koło, a tytułowy motyw znalazł potwierdzenie w szerokim zestawie propozycji kulinarnych, które złożono na konkursowym stole. Zacieśnieniu przyjaznych więzi służyła wieczorna biesiada z ciepłym kateringiem boreckiej Pizzerii „Apetita”, degustacją wiśniowych pyszności, wymianą doświadczeń, grillem obsługiwanym przez Krystynę Pietrzyk oraz tańcem i śpiewem do ciemnej nocy. Imprezę wsparły środki finansowe, przyznane przez powiat w ramach pierwszej edycji Programu Grantów Sołeckich. Uczestniczyły członkinie kół gospodyń z Babkowic, Bolesławowa-Leonowa, Głuchowa, Gumienic, Rębowa, Skokowa, Smogorzewa, Trzecianowa i Zalesia. Oficjalne punkty programu prowadziła Magdalena Przybylak, przewodnicząca KGW Trzecianów. Kulinaria ocenili: wicestarosta Janusz Sikora, trzecianowski sołtys Tadeusz Tomczak i mieszkaniec wioski Marek Pluta. Wśród „Wiśniowych wypieków” najwyższe uznanie jurorów zdobyły Babkowice, natomiast w kategorii „Słoiki i butelki napełnione wiśniami” pierwsze miejsce zajęło Zalesie. Zwycięzców uhonorowano dyplomem i karafką, a wszystkie ekipy otrzymały pisemne podziękowania i upominkowe talerze do ciasta. (CW)