O tytuł szefa kuchni, walczono tym razem nie w programie telewizyjnym, a w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Pogorzeli.
Sale lekcyjne zamieniły się w gastronomiczne pracownie. Do udziału w konkursie zaproszono młodzież z okolicznych gimnazjów i uczniów ZSOiZ w Pogorzeli. Każda drużyna składała się z 4 osób. Po wylosowaniu stanowisk i przydzieleniu zadań do wykonania, młodzież przygotowała posiłki pod okiem kucharzy z restauracji „IMPRESJA” z Borku Wielkopolskiego i ich szefowej Małgorzaty Galeja. - W szkole, jak się okazuje, może być nie tylko wesoło, ale i smacznie. Jeśli dyrektor będzie co tydzień organizował takie konkursy, z chęcią będę przychodził na degustację – żartował Piotr Curyk, burmistrz Pogorzeli. Konkursowe jury oceniało nie tylko smak potraw, ale też walory estetyczne, nakrycie stołu oraz porządek na stanowiskach pracy. Nagrody wręczyli: burmistrz Pogorzeli Piotr Curyk, Dyrektor ZSOiZ w Pogorzeli Jarosław Adamczak oraz przewodniczący Rady Powiatu Alfred Siama. Nad całością czuwał przedstawiciel SANEPID – u. Na ten dzień zaplanowano również wykład dietetyka oraz pracownika Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, pokaz kulinarny w wykonaniu kucharzy z restauracji Impresja oraz dodatkową atrakcję – wskazówki dotyczące nakrywania stołu. Uczniowie mogli też skorzystać z indywidualnych porad dietetycznych, a nawet sesji treningowych. Był to już ostatni punkt projektu realizowanego w ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, który służył promowaniu zdrowego trybu życia. (Ana)
I miejsce: Gimnazjum w Piaskach
II miejsce: Gimnazjum w Pępowie
III miejsce: Gimnazjum w Zimnowodzie
Wyróżnienia: Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Pogorzeli, Gimnazjum w Kobylinie, Gimnazjum w Szelejewie, Gimnazjum w Pogorzeli.