Reklama lokalna
reklama

Przepisy naszych Czytelników

Opublikowano:
Autor:

Przepisy naszych Czytelników - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Konkurs Wielkanocny, jaki ogłosiliśmy w poprzednim numerze „Życia Gostynia” cieszył się ogromnym powodzeniem. Nadesłano 57 najróżniejszych przepisów na sałatki, dania mięsne, wypieki. W wyborze najlepszych potraw, które zdecydowaliśmy się nagrodzić, kierowaliśmy się związkiem z tradycją wielkanocną, oryginalnością i łatwością wykonania. Czytelników zachęcamy do skorzystania z receptur laureatów naszego konkursu. Nagrodzone przepisy publikujemy w gazecie. JAJKA Z SOSEM MAJONEZOWYM Składniki: 1 majonez (250 ml/Winiary), 9 jajek ugotowanych na twardo, 1 łyżka chrzanu, 1 łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka obrać i przekroić na połowę, 1 jajko drobno pokroić, połączyć z majonezem, chrzanem i zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Połówki jaj włożyć na talerz i udekorować sosem. Uwaga! Chcąc obniżyć kaloryczność potrawy należy majonez zmieszać w połowie z gęstym jogurtem naturalnym. (AGNIESZKA JĘDRYCZKA, Bączylas) SCHAB W ZALEWIE PO KRÓLEWSKU Mięso świeże - schab, karkówka, szynka, boczek; 2 litry wody, 1/3 szklanki soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka pieprzu ziołowego, 1 łyżka oregano, 1 łyżka ziół prowansalskich, kilka ziaren pieprzu prawdziwego, czosnek, 4 łyżki majonezu. Wszystko wymieszać, zagotować, włożyć mięso i gotować 15 minut na bardzo wolnym ogniu. Wystudzić, wstawić do lodówki. Przez 3 dni (czyli jeszcze 2 dni) robić tak samo. Wyjąc z zalewy i pycha. (ja kupuję 1 kg schabu i 1 kg boczku - zależy jaki garnek). (EWA BUSZ, Potarzyca) SERNIK Ciasto: 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko. Z podanych składników zarobić ciasto i wyłożyć je na blachę. Masa serowa: 5 kostek sera śmietankowego, 1 szklanka cukru pudru, 8 jaj, 1/2 litra kremówki, 1 budyń śmietankowy. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, do utartych żółtek dodać po trochu ser, a potem powoli kremówkę i budyń. Na samym końcu dodać białka ubite z 1/2 szklanki cukru pudru na sztywno i delikatnie wymieszać. Wyłożyć gotową masę na surowy placek. Piec 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni C. (DOROTA ŁAGÓDKA, Siedlec) SERNIK WIELKANOCNY Spód pod sernik: 20 dkg margaryny Kasi, 20 dkg cukru, 25 dkg mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka Margarynę, cukier, proszek do pieczenia dobrze rozkręcić, dodać po 1 jajku i mąkę. Ser: 1 kg sera (przekręcić przez maszynkę), 40 dkg cukru, 20 dkg masła, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, otarta skórka z cytryny, 7-10 jaj, 1 czubata łyżka kartoflanki, rodzynki lub inne bakalie. Masło, żółtka, cukier dobrze rozkręcić, dodać proszek, mąkę ziemniaczaną i dodawać ser. Dodać skórkę z cytryny i uprzednio sparzone rodzynki i na końcu wymieszać z ubitymi białkami. Smacznego! (KRYSTYNA CZWOJDRAK, Pogorzela) SERNIK KOKOSOWO-BRZOSKWINIOWY Spód: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/4 kostki margaryny, 4-5 łyżki śmietany, 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia, 4-5 żółtek. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozłożyć brzoskwinie i 20 - 30 dkg sparzonych rodzynek. Masa serowa: 1 kg sera, 10 jaj, 1 szklanka cukru, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, cukier waniliowy, mąkę i na końcu ubitę pianę z białek. Wyłożyć na owoce. Masa kokosowa: 20 dkg wiórek kokosowych, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać wiórki. Wyłożyć na ser. Piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 20-30 minutach przykryć wierzch by się nie spiekł. (EDYTA KACZMAREK, Stara Krobia) MAZUREK Ciasto: 1 kostka margaryny, 20 dkg cukru, 5 żółtek, czubata łyżka kartoflanki, 40 dkg krupczatki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę, cukier, żółtka oraz proszek dobrze utrzeć. Następnie dodać mąkę (kartoflankę i krupczatkę ) i lekko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na osobne blachy i piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Masa: 1/2 l mleka, 20 dkg cukru, 5 żółtek , 2 czubate łyżki mąki, 1 olejek rumowy, 25 dkg masła. Mleko zagotować. Żółtka, mąkę, cukier oraz trochę mleka dobrze roztrzepać. Dodać resztę mleka i dogotować do gęstości stale mieszając. Masło rozkręcić, dodać zimną masę i olejek. Masą przełożyć placki i ładnie udekorować. (KAZIMIERA PATALAS, Krzyżanki) MAZUREK WIELKANOCNY Składniki: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 7 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 45 dkg mąki, 2 łyżki margaryny. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki. Pieczemy na folii aluminiowej w temp. 180 stopni C ok. 25 minut. Krem: 0,5 litra mleka, 7 żółtek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej, 1 kostka masła, olejek rumowy do smaku. W pół szklance mleka rozrobić mąkę z żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać mleko rozrobione z mąką i żółtkami. Wszystko gotować powoli aż do uzyskania budyniu. Budyń przestudzić, utrzeć z masłem i olejkiem rumowym. Powstałym kremem przełożyć placki, a wierzch udekorować wg uznania. (ANNA ZBORALSKA, Bodzewo) BABKA 6 jaj (białka ubić z cukrem), 1 kostka margaryny, 1 i 1/3 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 paczka cukru waniliowego, 1 paczka kisielu cytrynowego, 1 paczka kisielu wiśniowego, 2 łyżki suchego maku, 2 łyżki kakao. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtko, mąkę z proszkiem, oliwę i ubite białka. Ciasto podzielić na 4 części: I cytrynowa, II truskawkowa, III wiśniowa, IV malinowa. Kłaść tak według kolejności do długiej formy. Przeciąć nożem wzdłuż foremki i włożyć do pieca. (RAFAŁ NASKRENT, Gostyń) MAZUREK WIELKANOCNY Ciasto: 1 kostka margaryny Kasia, 25 dkg cukru, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 35 dkg mąki zwykłej, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Margarynę z żółtkami kręcimy, dodajemy, cukier i po 1 żółtku na koniec dodajemy po łyżce mąki i kręcimy. Ciasto dzielimy na 2 części. 1 część wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy na złoty kolor po 15 minut każdą część. Masa: 0,5 litra mleka, 5 żółtek, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżka mąki zwykłej, 1 margaryna Kasia, 1 olejek rumowy i 1 kieliszek wódki. Z 0,5 litra mleka odlewamy 1 szklankę mleka w tej szklance rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną, żółtka i olejek rumowy, resztę mleka gotujemy, wlewamy rozprowadzone składniki. Wyjdzie masa budyniowa - studzimy w donicy. Rozkręcamy Kasię i dodajemy po łyżce budyniu. Gdy wystygnie dodajemy kieliszek wódki, rozprowadzamy dokładnie i smarujemy placki na wierzchu. Polewamy lukrem białym i ciemnym i posypujemy migdałami. (MIECZYSŁAWA TWARDOWSKA, Gostyń) BABKA GOTOWANA Składniki: 2 żółtka, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 0,25 kg margaryny „Palma”, 0,30 kg mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kieliszek spirytusu lub wódki. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i żółtka - ucierając. Dodać: proszek do pieczenia, spirytus i mąkę. Ciasto wlać do formy - do gotowania babek (formę można kupić w sklepie AGD). Napełnioną formę wstawić do garnka z zimną wodą. Gotować 45 minut. Po wyjęciu chwilę poczekać, odwrócić formę dnem do góry i wyjąć babkę. Można polać polewą lub lukrem. Babka łatwostrawna. Szczególnie przeznaczona dla bezglutenowców, gdyż nie ma mąki pszennej. (JADWIGA FABISIAK, Pogorzela) BABKA BEZ ZAKALCA 2 galaretki cytrynowe, 1 galaretka wiśniowa, 1 galaretka pomarańczowa, 1 galaretka agrestowa, 1/2 litra śmietany 30%, puszka ananasów, puszka brzoskwiń Galaretki: wiśniową, pomarańczową i agrestową. Każde z osobna rozpuścić w 1 szklance wody i wylać na płaski talerz. Po ostygnięciu pokroić w kostkę. Owoce pokroić w kostkę. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wody, ubić śmietanę i połączyć z gęstniejącą galaretką. Połączyć z kostkami galaretek i owocami. Wszystko wylać do formy babki porcelanowej albo do zwykłej wyłożoną folią. Wstawić do lodówki. (KRYSTYNA MACIEJAK, Babkowice) SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 30 dag szynki, 1 paczka makaronu ryżowego, majonez. Sposób przygotowania: makaron ugotować w osolonej wodzie. Szynkę pokroić w kostkę, a następnie razem z fasolą i kukurydzą dodać do makoronu. Całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem. (ZOFIA WALCZAK, Czachorowo) PIECZEŃ Z SZYNKI Składniki: 2 kg szynki wieprzowej, 4 butelki piwa imbirowego (gingers). Glazura: 10 dkg imbiru w proszku, 10 dkg musztardy francuskiej, 5 dkg cukru, 1/2 łyżeczki goźdźików, 10 dkg dżemu z dzikiej róży. Szynkę opłukać jeśli trzeba związać nicią kuchenną. Włożyć do rondla, zalać piwem imbirowym, aby mięso było zanużone, przykryć i zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować 3 godz. by piwo lekko pykało. Szynkę wyjąć z piwa, ostudzić. Wymieszać glazurę, posmarować szynkę, włożyć do formy, piec 20 minut w temperaturze 220 stopni C. (IRENA KUŹNICKA, Magdalenki) PISANKI 25 dkg masła, 1 szklanka wody, 20 dkg cukru, 15 dkg kaszy manny, 10 dkg biszkoptów, 5 dkg wiórków kokosowych, 50 ml czystej wódki. Do dekoracji: cukier puder, posypka czekoladowa, posypka kolorowa, wiórki kokosowe. Zagotować wodę z cukrem i masłem, wsypać kaszę mannę oraz wiórki kokosowe. Gotować - kilka minut mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia. Po przestygnięciu dodać wódkę i utarte biszkopty. Z przygotowanej masy formować w dłoniach jajeczka. Każde dekorować wg własnego pomysłu. (BEATA TEICHERT, Gostyń) ŻUREK WIELKANOCNY 30 dkg kiełbasy białej, 50 dkg boczku wędzonego, 4 ziemniaki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, 0,1 litra śmietany, 4 jajka, 2 gałązki koperku, pieprz, sól i majeranek do smaku. Boczek i białą kiełbasę włożyć do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować około 1,5 godziny. Po ugotowaniu pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru, ugotować do miękkości. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić dodając trochę margaryny i wsypać makę, zrobić zasmażkę. Koperek umyć. Wlać nieco zakwasu, wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Do wywaru wlać resztę zakwasu + zasmażkę i gotować około 10 minut. Śmietanę rozprowadzić niewielką ilością zupy, wlać do garnka, wymieszać. Żurek nalać do miseczek. Do każdej włożyć połówkę jajka, udekorować koperkiem. (MARIA BRYL, Gostyń) WIELKANOCNE JAJA MARYNOWANE 15 jajek, 3 łyżki soli, 3 liście laurowe, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 łyżeczki ziaren pieprzu, 1 łyżeczka jagód jałowca, 1 duża czerwona cebula. 1. Jajka ugotować na twardo. Zalać na chwilkę zimną wodą i ostudzić. Wyjąć i lekko potłuc skorupki. 2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach włożyć do dużego słoika. 3. Zagotować 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodać sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu i krążki cebuli. Zalać marynatą jajka w słoiku - wlać taką ilość aby były całkowicie przykryte i odstawić w chłodne miejsce na min. 2 dni. 4. Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, obieramy i kroimy na cząstki. Wkładamy na talerz i dekorujemy. (ZOFIA BARTOSZEWSKA, Gostyń) JAJKA FASZEROWANE SEREM Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, 15 dkg żółtego sera, 15 dkg chudej szynki, 4 łyżki majonezu, 1 i 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, papryka, 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Ugotowane jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. Wyjęte żółtka rozdrobnić widelcem, ser zetrzeć na drobnych oczkach, szynkę pokroić w drobną kostkę i wymieszać z resztą składników. Doprawić. Farszem napełniać jajka, udekorować szczypiorkiem i papryką. Wyglądają na stole dekoracyjnie i apetycznie. (KRYSTYNA ANTCZAK, Skoków) WIELKANOCNY PASZTET Z KRÓLIKA Składniki: 1 cały królik, 60dkg boczku surowego, 40dkg wątróbek drobiowych, 2 cebule, 2 marchewki, 1 seler, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie - 4 sztuki, liść laurowy - 4 sztuki, gałka muszkatołowa, pieprz, sól - do smaku. Przygotowanie: Królika wraz z boczkiem oraz warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę - przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie ugotowane składniki należy obrać i zmielić 3 razy przez maszynkę. Do zmielonej masy dodać około 2 szklanki bulionu. Tak przygotowaną masę mięsną przyprawić do smaku gałką muszkatołową i pozostałymi przyprawami. Wszystko wymieszać a następnie przygotowaną masę włożyć do formy na 3/4 jej wysokości i zapiekać w piekarniku aż pasztet się zarumieni i zacznie odstawać od ścianek. Przed włożeniem pasztetu do piekarnika można go posypać gorczycą i słodką papryką. (GENOWEFA JUSKOWIAK, Brzezie) SAŁATKA Z PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: 1 podwójny filet kurczaka, 10 dag pestek słonecznika, 1 puszka ananasów, 1 puszka kukurydzy, szczypiorek, bazylia, curry, sól, pieprz, majonez, oliwa. Sposób przygotowania: Filet z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie. Posypać curry, bazylią, solą i pieprzem. Pestki słonecznika usmażyć na trzech kroplach oleju na małym ogniu. Do zimnego fileta i pestek dodać odsączonego ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączoną kukurydzę, szczypiorek, majonez i przyprawę curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. (ALINA WOLNA, Brzezie)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE