Konwój trzech samochodów (wcześniej pojechał już jeden z organizatorów akcji) wyruszył spod Zajazdu „Pod Wiwatem” w Krajewicach.
Organizatorzy akcji dokładnie wiedzieli, gdzie chcą jechać i skompletowali wcześniej określone produkty.
– Przede wszystkim wieziemy ze sobą medykamenty, ale także ciągniemy że sobą kuchnię polową która będzie nam służyła do przygotowywania posiłków na miejscu – tłumaczy Dariusz Michalski, współorganizator akcji pomocowej.
Większą część z 8 palet, które załadowali na swoje samochody wolontariusze z powiatu gostyńskiego stanowiły produkty do przygotowania ciepłej grochówki dla dorosłych i zupy pomidorowej dla dzieci.
Na pace znalazło się:
- około 200 kg grochu,
- 120 kg ziemniaków,
- kilkadziesiąt kg mięsa ale również pietruszka seler czy marchewka.
- Każda gospodyni wie jak się przygotowuje pyszną grochówkę albo pomidorówkę. W naszym przypadku także ilość ma znaczenie - dodaje z uśmiechem Darek Michalski.
Około 10:00 rano w sobotę 5 marca wolontariuszom udało się dotrzeć na przejście graniczne w Dołhobyczów-Uchrynów, gdzie od razu rozpoczęły się przygotowania do wydania ponad 4000 porcji posiłków.
Więcej w kolejnych newsach.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.