Reklama lokalna
reklama

Już wkrótce dowiemy się, jak posmakować Biskupizny?

Opublikowano:
Autor:

Już wkrótce dowiemy się, jak posmakować Biskupizny? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

W Krobi powstaje Biskupiański Szlak Kulinarny, który ma wypromować istniejące już w gminie Biskupiański Szlak Turystyczny oraz Biskupiański Gościniec. Poza tym projekt przewiduje wydanie publikacji, o charakterze przewodnika kulinarnego, pt. „Biskupizna ze smakiem”. Prezentacja książki nastąpi 9 września, podczas II Festiwalu Tradycji i Folkloru w Domachowie. - Ideą tych działań jest zachowanie dorobku kulinarnego Biskupizny, jego promocja zarówno w kraju jak i za granicą, a jednocześnie stworzenie niepowtarzalnej oferty dla turystów oraz mieszkańców, nie tylko Krobi, ale również sąsiednich gmin - mówi Maja Moskwa-Loman, naczelnik wydziału spraw społecznych korbskiego magistratu. Aby przygotować materiały do publikacji, w gminie odbyły się warsztaty kulinarne dla członkiń kół gospodyń wiejskich. Ich prowadzenie, a także redagowanie książki powierzono Andrzejowi Kuźmińskiemu (współpracującemu z „Wielkopolską Gościnną”) ze względu na bogate doświadczenie w zakresie kreowania i promocji produktów. - W warsztatach bardzo chętnie uczestniczyły mieszkanki naszej gminy nie tylko z obszaru Biskupizny. Z wielkim entuzjazmem przynosiły na spotkania przepisy swoich prababek, które zapisane były w postarzałych, ale do dziś zachowanych notatnikach i przygotowywały potrawy - informuje Maja Moskwa-Loman. Wśród zebranych dokumentów, oprócz przepisów pojawiły się zdjęcia z dawnych lat, które również wzbogacą przewodnik kulinarny. Mieszkanki gminy Krobia udostępniły również elementy dekoracji, jak serwety, dzbany, cukiernice i obrusy. Te rzeczy pomogły w subtelnym i ciekawym zaprezentowaniu przygotowanych potraw. - Do realizacji projektu zaproszono także lokalnych przedsiębiorców, którzy nie zawiedli i zaprezentowali swoje specjały ogólnie dostępne na rynku lokalnym. W publikacji zamieszczono również eksponaty pochodzące z Muzeum Stolarstwa i Biskupizny w Krobi - dodaje naczelnik Moskwa-Loman. Podczas warsztatów, kobiety nauczyły się, jak zaprezentować swoją potrawę tak, aby wyglądała zarówno apetycznie, jak i zdrowo oraz jak udekorować stół, dbając o wszelkie szczegóły. Realizacja projektu o wartości 31 000 zł pozwoliła na stworzenie przewodnika kulinarnego, jako dorobku opartego na tradycjach i kulturze, poprzez zaangażowanie w jego powstanie mieszkańców gminy Krobia. Książka będzie rozpowszechniona bezpłatnie. (AgFa)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE