Tradycje związane z wypiekaniem chleba, wieńcem oraz przyśpiewkami dożynkowymi ocalić od zapomnienia chcą mieszkańcy Bułakowa, gmina Pogorzela. Rada Sołecka, Koło Gospodyń Wiejskich, Ochotnicza Straż Pożarna oraz Kółko Rolnicze w Bułakowie napisały projekt pod tytułem „Ocalić od zapomnienia”, na realizację którego otrzymały 700 zł z Programu Grantów Sołeckich Powiatu Gostyńskiego realizowanego przez Stowarzyszenie „Dziecko”. Przedsięwzięcie to polega na podtrzymaniu tradycji dożynkowych. Jego elementami są m.in. nauka pieczenia chleba. - W tym szkoleniu wzięło udział 15 osób. Starsze gospodynie pokazywały młodszym, jak się wypieka. Spotkanie pań odbyło się w świetlicy wiejskiej. Nie mamy pieca chlebowego, więc użyłyśmy zwykłego piekarnika. Wykorzystałyśmy trzy przepisy - tłumaczy sołtys. Efekty pracy będzie można zauważyć 15 sierpnia podczas uroczystego święta rolników w Bułakowie. Impreza rozpocznie się o godz. 13.30. - Tego rodzaju zajęcia prowadzimy co roku. Tym razem postanowiliśmy pozyskać na to środki. Podczas dożynek wracamy do tradycyjnego ośpiewania wieńca. Zależy nam na tym, aby ludzie nie zapomnieli, skąd się bierze chleb. Dziecko w mieście może wie, że ze zboża, ale ile trzeba wylać potu, już nie. Nasze dożynki cały czas nawiązują do tego, jak jest ciężki zawód rolnika - mówi gospodarz wioski.Więcej w obecnym wydaniu "Życia". (doti)
Ile potu trzeba wylać...
Opublikowano:
Autor: Redakcja
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE