W powiecie gostyńskim gościła dziesięcioosobowa grupa młodzieży z powiatu Unterallgäu z Niemiec.
Spotkali się z polską młodzieżą i wspólnie spędzili tydzień. Oprócz gotowania tradycyjnych regionalnych potraw, młodzi zwiedzali najbliższą okolicę i Wielkopolskę. Wspólnie jeździli konno, pływali kajakami, kulali na gostyńskiej kręgielni. - Projekt powstał w zeszłym roku. Jest realizowany przez Fundację „Miejsce Moje”. Pomysł był taki, aby młodzież spotkała się. Ustaliliśmy ze stroną niemiecką, z młodzieżową organizacją, że motywem przewodnim będzie gotowanie - mówi Andrzej Konieczny z fundacji. Gotowanie odbywało się w gościnnym Domu Dziecka w Bodzewie. We wtorek był więc Dzień Niemiecki, czyli serwowano potrawy ze Szwabii, skąd pochodzą goście, w środę Dzień Polski i tradycyjny obiad. Młodzież wspólnie kroiła marchewkę, ziemniaki, nakrywała do stołu i zmywała, a przede wszystkim młodzi rozmawiali po polsku, niemiecku i angielsku. - Wspólne działania dały szansę, aby młodzi nauczyli się troszeczkę języka, poznali kulturę i zmniejszali uprzedzenia, które trochę jeszcze między narodami funkcjonują - wyjaśnia Andrzej Konieczny. (iza)
Fundacja „Miejsce Moje” otrzymała dofinansowanie z Polsko - Niemieckiej Fundacji Wymiany Młodzieży i Starostwa Powiatowego w Gostyniu
Gotowanie do serca
Opublikowano:
Autor: Redakcja
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ