Każdego dnia na całym świecie w milionach domów parzy się kawę. Warto poznać podstawy jej przyrządzania, żeby nie tylko wydobyć z niej najlepszy smak i aromat, ale też zachować jej właściwości zdrowotne. Zanim więc o poranku po raz kolejny przygotujesz sobie czarny napar, poznaj podstawowe zasady parzenia kawy.
Podstawy parzenia kawy – dlaczego warto je znać?
Choć przyzwyczaiłeś się już do picia codziennie tak samo zaparzanej kawy, warto poznać zasady dobrego przyrządzania tego napoju. Chociażby po to, żeby zmienić swoje przyzwyczajenia, jeszcze bardziej rozkoszować się wyśmienitym aromatem małej czarnej i skorzystać z jej właściwości zdrowotnych. Dla większości osób filiżanka kawy o poranku ma mieć efekt pobudzający i dodający energii. W Polsce w wielu domach nadal pija się tzw. kawę zalewaną (zmielone ziarna kawy wsypujesz do kubka i zalewasz wrzątkiem), która choć charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, podnosi poziom cholesterolu. Związki obecne w zmielonych ziarnach, takie jak kafeol i kafestol zaczynają wydzielać się w dużych ilościach po zalaniu kawowego proszku wrzątkiem. Wypicie kawy parzonej, gotowanej po turecku lub przyrządzonej w kawiarce wpływa na działanie wybranych enzymów, co z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu. Kafeol i kafestol oprócz tego, że negatywnie wpływają na poziom cholesterolu, wykazują też działanie przeciwrakowe i neuroprotekcyjne (chronią przed chorobą Parkinsona). Warto więc nauczyć się innych metod parzenia, żeby wydobyć z kawy wszystkie jej dobre właściwości.
Zalety picia dobrze zrobionej kawy
Nie od dziś wiadomo, że kawa zwiększa poziom energii. Sprawia również, że niektóre funkcje mózgu zaczynają sprawniej funkcjonować. Po wypiciu filiżanki kawy lepiej zapamiętujesz informacje, szybciej reagujesz na bodźce, a Twój nastrój się poprawia. Mała czarna spożyta na pół godziny przed treningiem zwiększa wydajność organizmu, dzięki temu, że podnosi poziom adrenaliny i uwalnia kwasy tłuszczowe z komórek tłuszczowych (kwasy tłuszczowe stają się paliwem). Dobrze zaparzona kawa, np. w automatycznym ciśnieniowym ekspresie do kawy http://www.krups.com.pl/ dostarcza do organizmu ważne składniki odżywcze, takie jak np. mangan i potas, ryboflawinę, czy niacynę. Badania pokazują też, że osoby wypijające 4 lub więcej filiżanek małej czarnej, zmniejszają o 80% ryzyko wystąpienia u siebie marskości wątroby. Kawa chroni również przed rakiem wątroby oraz rakiem jelita grubego. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom powstrzymuje szybkie starzenie się, a ci, którzy piją ją regularnie żyją dłużej.
Podstawowe błędy w parzeniu kawy
Kawa charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami, jednak musisz ją dobrze przygotować, żeby skorzystać z wszystkich jej zalet. Jeden z podstawowych błędów dotyczących kawy, to kupowanie zmielonych ziaren słabej jakości oraz przechowywanie ich w nieodpowiednich warunkach (np. w szklanym opakowaniu w nasłonecznionym miejscu lub w pojemniku umieszczonym w lodówce). Ziarna szybko tracą swój aromat, a zaparzona kawa jest kwaśna i bez smaku. Do powszechnych błędów w przygotowaniu kawy należą też słabe metody jej zaparzania. Zalewanie kawy wrzątkiem może i wydobywa z niej duże ilości kofeiny. W tym przypadku pozbawia się jednak czarny napój właściwości zdrowotnych i jego unikalnego smaku. Przy parzeniu kawy niebagatelną rolę odgrywa również sposób i stopień zmielenia kawowych ziaren. Idealny proszek uzyskuje się z młynków żarnowych, w których można wybrać grubość mielenia. Każda metoda parzenia kawy wymaga innego stopnia rozdrobnienia ziaren, tak żeby wydobyć z nich pełen smak i aromat. Filiżankę czarnego naparu najlepiej przygotować tuż przed podaniem, bo kawa przyrządzona na zapas nie smakuje już tak dobrze jak ta świeża.Osoby pijące kawę nie tylko dla pobudzenia, ale przede wszystkim dla smaku dobrze wiedzą, że jej unikalny aromat zależy w dużej mierze od sposobu jej przygotowania i użytego sprzętu. Dlatego coraz popularniejsze stają się automatyczne ekspresy do kawy, w których po naciśnięciu jednego przycisku otrzymujesz gotowy napój.