Reklama

Reklama

Czy do gostyńskich restauracji tylko z paszportem?

Opublikowano: wt, 28 gru 2021 11:39
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Czy do gostyńskich restauracji tylko z paszportem? - Zdjęcie główne

Czy przy wejściu do lokalu będziemy okazywać paszporty covidowe? | foto Adobe Stock

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Od 15 grudnia zaczęły obowiązywać nowe, zmodyfikowane limity osób w lokalach gastronomicznych. Nowe zasady ograniczają do 30% obłożenie w restauracjach i barach, chyba, że dodatkowymi osobami będą te w pełni zaszczepione przeciwko Covid -19. Kto jednak sprawdzi ich paszporty? I jaka jest podstawa prawna takich kontroli?

Reklama

Lokale gastronomiczne, jak wiele innych podmiotów gospodarczych, działają w ścisłym reżimie sanitarnym – maksymalnie 30 proc. obłożenia lokalu. Obowiązuje dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba, że znajduje się między nimi przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika). O nowych obostrzeniach poinformował 15 grudnia minister zdrowia, Adam Niedzielski. Więcej na ten temat TUTAJ.

Grzecznie pytają

We wspomniany limit nie wliczają się osoby zaszczepione, którym zweryfikowano certyfikat. I tu zaczyna się problem.

- My pytamy swoich gości, czy są zaszczepieni czy nie i oni dobrowolnie podają nam informację o posiadaniu certyfikatu – wyjaśnia Anna Przewoźna, właścicielka restauracji Loft w Gostyniu. - Z dwutygodniowego [odkąd obowiązują nowe limity – przyp. red.] doświadczenia wiemy, że to się sprawdza. Szacujemy sobie, obliczamy, czy ten limit 30 % niezaszczepionych jest przekroczony. Póki co, większość odwiedzających nas osób jest zaszczepiona.

Bardzo podobnie wygląda sytuacja w popularnym barze „Szalona Krowa” na gostyńskim rynku.

- W tygodniu mamy mało ludzi, w weekend przy rezerwacjach stolików pytamy o ilość osób zaszczepionych i niezaszczepionych i w ten sposób wyliczamy, ile jeszcze gości możemy wpuścić – tłumaczy pracownica lokalu.

W piaskowskich „Czterech Garach” większośc obiadów wydawana jest na wynos, więc problem limitów sam z siebie nie istnieje.

- Przy imprezach zamkniętych prosimy o deklaracje, ile osób jest zaszczepionych i mamy to na piśmie - tłumaczy Jagoda Jaskulska, właścicielka lokalu w Piaskach. - Akurat teraz na Sylwestra jest to ponad 90 % gości, ale zdarzało się, że musieliśmy odmawiać, bo wszyscy byli niezaszczepieni – dodała.

Jak wszyscy rozmówcy podkreślają, pytają dla własnego bezpieczeństwa, bo jak przyjdzie co do czego, w razie kontroli sanepidu czy policji to właściciel lokalu zostanie ukarany mandatem, a nie goście przy stolikach.

Brak podstaw prawnych

Właściciele lokalów gastronomicznym w powiecie gostyńskim zgodnie przyznają, że nie mają właściwie podstaw prawnych do weryfikacji zaczepień u swoich klientów.

- My nie mamy mocy prawnej, żeby sprawdzić komuś certyfikat. Możemy tylko zapytać gościa a on, zgodnie ze swoim sumieniem, udziela nam odpowiedzi – ostrożnie stwierdza jedna z restauratorek. 

Wszyscy przytomnie zauważają, że póki co nie ma regulacji prawnej ani narzędzi do sprawdzania „paszportów covidowych”. Oni mają obowiązek pytać i ustalać limity, ale goście nie mają obowiązku legitymować się. W rozporządzeniu brak podstaw prawnych, które by jasno określały obowiązki właścicieli lokali gastronomicznych i sposób ich egzekwowania. Na stwierdzenie, że np. w Poznaniu są już lokale czy muzea, gdzie wpuszczane są tylko osoby zaszczepione, reagują stanowczo.

– Gostyń i okolice to mały światek, kilka miejscówek, mamy stałych klientów i raczej przez taką nadgorliwość moglibyśmy i ich stracić – zauważa anonimowo jeden z właścicieli.

Czy będą lokale tylko dla zaszczepionych?

A co, jeśli restrykcje pójdą dalej, i rzeczywiście posiadanie „paszportu” będzie wymogiem koniecznym do odwiedzenia restauracji, baru czy klubu? Już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon pierwszokomunijny czy weselny. Jak to widzą restauratorzy?

- Miejmy nadzieje, że do tego nie dojdzie. I albo większość społeczeństwa będzie już zaszczepiona albo władze wymyślą inne zasady, by nie ograniczać naszej działalności w tym ciężkich czasach – stwierdza anonimowo inna z rozmówczyń.

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (12)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 20 dni temu | ocena +0 / -0

    Lukasz z Krakowa

    Pieję w dupe tym idiotom co się szczepiom czyms co nie jest szczepionka, piję z was bo widac ze jestescie na poziomie wieśniaków z czasów sredniowiecza którzy zdania nie mają, jest amantadyne to po co szczepionki?

  • 21 dni temu | ocena +8 / -0

    Stop segregacji1

    Wystarczy omijać takie lewackie burdele i sami padną. No ale jak to bywa z lewakami " Państwo dej piniundze bo klijentów mao "

  • 21 dni temu | ocena +2 / -10

    KarolinaKarolina

    I bardzo dobrze! W Niemczech, Holandii, Francji czy Belgii jest już tak od dawna. Powinno być tak i u nas. Jeśli nie chcesz sie szczepić to nie wejdziesz do knajpy. Proste!

    • 20 dni temu | ocena +0 / -0

      Lukasz z Krakowa

      Ale z ciebie idiotka i wieśniara... Zaszczepie się gdy bedzie sprawdzona szczepionka a póki co takowej nie ma są testy na takich szczurach jak ty

    • 20 dni temu | ocena +0 / -0

      Artur

      Karolinka dorośnij

  • 21 dni temu | ocena +9 / -1

    ...

    Nie dla faszystów nielegalnie segregujących ludzi!

  • 21 dni temu | ocena +7 / -0

    Szczepan

    W żadnej restauracji nie byłem pytany o szczepienie, ważne że zamówiłem jedzenie.

  • 21 dni temu | ocena +9 / -0

    Klient

    Takie debilne pomysły mogą mieć tylko urzędasy które nie muszą się martwić o to za co jutro kupić chleb.

  • 21 dni temu | ocena +13 / -0

    Iks

    Od kiedy pracownik restauracji może być w posiadaniu moich danych medycznych? I właściwie, który przepis nakazuje restauratorom sprawdzanie?

  • 21 dni temu | ocena +2 / -2

    ***** ***

    ***** *** !!!

    • 20 dni temu | ocena +3 / -0

      Komuch

      A co Ci SLD albo PSL zrobiło?

    • 21 dni temu | ocena +3 / -0

      Ppa

      *** = tvn?