reklama

Co budują w Cukrowni Gostyń? Mamy najnowsze informacje z Pfeifer&Langen Polska

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Co budują w Cukrowni Gostyń? Mamy najnowsze informacje z Pfeifer&Langen Polska - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościNa terenie cukrowni w Gostyniu, należącej do spółki Pfeifer&Langen Polska, pojawił się nowy obiekt. Nadano mu już imię. Mieszkańcy miasta przebieg inwestycji mogą obserwować od kilku miesięcy. W tej grupie jest również redakcja gostynska.pl. Kiedy zaczęto stawiać „wieżę”, zainteresowaliśmy się tematem.
reklama

Okazało się, że wysoki obiekt złożony z kilku elementów, który śmiało możemy nazywać wieżą, to jedna z najbardziej rzucających się w oczy części dyfuzora. Wieża, choć jeszcze trwa jej budowa, ma już patrona - to - zgodnie z informacją umieszczoną na szczycie -  Jacek P. Czyżby chodziło o dyrektora Cukrowni Gostyń Jacka Pietrowiaka? Tak można przypuszczać. A może na samej górze znajduje się biuro dyrektora?

To nie biuro dyrektora Cukrowni Gostyń

Biuro na samej górze dyfuzora nie wchodzi w grę. Pracownicy po 20 latach zronili niespodziankę Jackowi Pietrowiakowi, który pełni funkcje dyrektora gostyńskiego zakładu i nazwali nowy oboekt jego imeniem. - Byłem mile zaskoczony, kiedy zobacyzłem tabliccę z moim imieniem. Poinformowano mnie, ze taka jest tradycja w Gostyniu - poprzedni dyfuzor nazywał się "Jan", temu najnowszemu nadano imię Jacek. W zwiazku z tym, że Jacków w gostyńsiej cukrowni jest kilku, n atablicy pojawiła sie pierwsza litera mojego nazwiska. To była ciekawa niespodzianka - komentje dyrektor Pietrowiak.

reklama

Szczegóły inwestycji w Cukrowni Gostyń

Jak informuje właściciel gostyńskiej cukrowni, inwestycja rozpoczęła się pod koniec 2020 roku. W pierwszym etapie wykonano odpowiednie projekty oraz zdobyto wszelkie niezbędne pozwolenia. Najważniejsze elementy inwestycji to wieża - ekstraktor, w której z buraków wydobywany jest cukier, a także zaparzalnik. Dodatkowo powstają układy pompowe wraz z instalacją rurociągową. Równolegle z jej budową wymieniany jest system sterowania oraz powstaje nowa rozdzielnia elektryczna, oparta o inteligentny układ z rozbudowanym systemem monitoringu i nadzoru.

reklama

Pfeifer&Langen Polska postawił na jak najmniejszą uciążliwość dla otoczenia

Podczas trwania inwestycji można było zauważyć, że przy stawianiu obiektu pracują różnorodne maszyny.

- Planując inwestycję braliśmy pod uwagę jak najmniejszą uciążliwość dla lokalnej społeczności. Wykorzystanie sprzętu ciężkiego - koparek, dźwigów o udźwigu do 500 ton oraz palownicy - spełniało surowe normy - wyjaśnia Błażej Wandke, rzecznik prasowy spółki Pfeifer&Langen Polska.

Informacje o kosztach inwestycji właściciel Cukrowni Gostyń uznał za poufne i nie zdradził ich dziennikarzom. Wiemy, że spółka zainwestowała w budowę własne pieniądze, nie pozyskując funduszy z zewnątrz. Zakończenie inwestycji planowane jest w czwartym kwartale 2022 roku. 

reklama

Do czego służy dyfuzor? To właśnie w dyfuzorze zachodzi proces tzw. ekstrakcji  (wypłukiwania cukru z krajanki buraczanej). Trafiają tam pokrojone buraki cukrowe. Pod wpływem gorącej wody uzyskuje się z nich produkty wyjściowe - sok surowy zawierający ok. 15 proc. cukru oraz wysłodki. Z soku surowego otrzymuje się sacharozę, z której po wieloetapowej obróbce powstaje cukier. Natomiast wysłodki są wykorzystywane jako pasza.

W cukrowni w Gostyniu przerób cukru wzrośnie do 6 tys. ton na dobę

Pfeifer&Langen Polska zdecydowała się na postawienie nowego dyfuzora, aby jak najbardziej zoptymalizować zużycie energii. Urządzenie ma zastąpić dyfuzor funkcjonujący dotychczas, znacznie mniejszy, który mógł przerobić 5,5 tys. ton towaru na dobę. Dzięki tej inwestycji przerób buraków cukrowych w Gostyniu ma się podnieść o minimum 500 ton na dobę, co zwiększy produkcję cukru, przy zmniejszonych stratach, a procesem będzie można sterować optymalnie.

reklama

Na budowie dyfuzora w Cukrowni Gostyń skorzystają rolnicy zakontraktowani 

Z tego wynika, że rolnicy zakontraktowani w cukrowni w Gostyniu mogą zwiększyć uprawę buraka cukrowego. Zarząd Pfeifer&Langen Polska twierdzi, że opłacalność uprawy buraków cukrowych będzie wysoka. Zwłaszcza, że będzie można więcej zarobić - zarząd podniósł ceny za buraki cukrowe. Wzrosły one do 38 euro za tonę buraka (+VAT) w sezonie 2022, a w przyszłym roku, zgodnie z deklaracjami, za tonę rolnicy uprawiający buraki cukrowe mają dostać nie mniej niż 40 euro - w zależności od przyszłej sytuacji na rynkach rolnych i w zależności od poziomu uzyskanych cen sprzedaży cukru. Odpowiednio do zmiany cen buraków podwyższone zostały tzw. premie za dostawy wczesne i późne.

Kiedy kolejna inwestycja w Cukrowni Gostyń?

Zapytaliśmy właściciela kiedy planowana jest kolejna inwestycja w gostyńskiej cukrowni? Otrzymaliśmy ciekawe informacje, z których wynika, że spółka Pfeifer & Langen Polska S.A stawia na rozwój zakładu.

 - Każdego roku w Cukrowni Gostyń prowadzone są projekty inwestycyjne wpisujące się w reguły zrównoważonego rozwoju. W kolejnych latach istotną inwestycją będzie budowa nowej elektrociepłowni. Dzięki niej odejdziemy od wykorzystywania węgla jako źródła energii. Paliwem będzie znacznie mniej emisyjny gaz ziemny - informuje Błażej Wandke. 

Elektrociepłownia powinna pojawić się w gostyńskiej cukrowni za dwa lata, planowany termin zakończenia inwestycji wyznaczono na rok 2024.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama