Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiony był z początku radosnej atmosfery bezkarnego objadania się słodkimi kulkami, w głównej mierze z powodu inwazji Rosji na Ukrainę nad ranem 24 lutego. Pomimo to, ogłoszony przez nas na grupie #wspieramgostynskie ranking na Najlepszy Pączek Powiatu Gostyńskiego 2022 skomentowało prawie 1200 internautów, z czego co trzeci (a dokładnie 352 osoby) wskazał na cukiernię w Krobi.
Zdaniem naszych czytelników, na miano najlepszego pączka w Gostyniu i okolicach A.D. 2022 zasłużył wyrób Cukierni Andrzeja Józiaka z Krobi, który fach piekarski i cukierniczy przejął po swoim ojcu Ludwiku, a początki firmy sięgają roku 1992, 24 lutego obchodzili 30- lecie działalności.
- Pączki na Tłusty Czwartek nadziewane były tradycyjnie: powidłami śliwkowymi (oblane lukrem) oraz ajerkoniakiem (posypane cukrem pudrem) – wyjaśnia laureat plebiscytu, Andrzej Józiak z cukierni w Krobi. - Smażone są na wysoko wyspecjalizowanych olejach roślinnych. Receptura naszych pączków przechodzi z ojca na syna, ja ją dostałem od mojego ojca i przekazałem synowi Patrykowi.
W tym roku produkcja słodkich kulek rozpoczęła się w krobskiej piekarni na ul. Spokojnej w środę wieczorem i zakończyła dopiero po południu w czwartek. Łącznie wyprodukowali i rozwieźli do punktów sprzedaży kilkanaście tysięcy pączków. Wszystkie zostały kupione i prawdopodobnie zjedzone ze smakiem. Jak podkreśla cukiernik, w przypadku pączków nie obowiązuje ścisła gramatura czy składniki jak np. przy certyfikowanych rogalach marcińskich. Wiadomo jednak, że każdy klient oczekuje dużego, puszystego pączka z dużą ilością nadzienia, świeżego i pachnącego.
- I takie właśnie dzieła tworzymy - przekonuje rozmówca.
Potwierdzeniem popularności wyrobów cukierniczych krobskiej firmy jest nie tylko wygrana w naszym rankingu, ale i ponad 6.5 tysiąca fanów na stronie facebookowej czy dziesiątki komentarzy pod filmikiem z produkcji pączków, na którym wnuczki cukiernika, Mela i Hela uczą się słodkiego fachu*.
Dni zwiększonej produkcji cukierniczej to oczywiście, oprócz lutowego dnia, święta wielkanocne i Bożego Narodzenia, komunie czy okres ślubny. Coraz częściej na inne uroczystości rodzinne czy biznesowe klienci wybierają ciasta i torty z cukierni, a nie domowe.
- Sam zjadłem w ten czwartek z 20 sztuk, oczywiście poza normalnymi posiłkami - śmieje się Andrzej Józiak. - Były pyszne.
KLIKNIJ TU lub w zdjęcie by przejść do filmu:
*arch. pryw. Mela i Hela potwierdzają, że pączki u dziadka Andrzeja są najlepsze.
Ranking na Najlepszy Pączek Powiatu Gostyńskiego 2022:
Z 20 wytypowanych firm smażących pączki pierwsza 10 podzieliła się głosami następująco:
- Józiak Cukiernia Krobia 352 z 1151 głosów
- Kapuściński Piekarnictwo Pogorzela 274
- Matuszewscy Piekarnia Pępowo 143
- Cukiernia Praczyk Czajkowo 114
- Ciążyńscy Piekarnia Gostyń 52
- Lisiak Cukiernia, Poniec 35
- Dolczewski Siemowo 32
- Cukiernia Trąbka 31
- Vogt Pleszew 25
- Marszałek Piekarnia Gostyń 19
fot.: Te pączki wygrały plebiscyt
Na #wspieramgostynskie ogłaszamy rankingi m.in. na najlepszą pizzę, o czym możecie przeczytać TUTAJ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.