Niedawno obchodziliśmy bardzo smaczne święto, a mianowicie Dzień Pizzy. Każdy chyba lubi ten tradycyjny włoski placek z sosem, serem i wieloma dodatkami. Ilu smakoszy, tyle przepisów na najlepszą pizzę. My stworzyliśmy na facebookowej grupie #wspieramgostynskie ranking na Najlepszą Pizzerię w Powiecie Gostyńskim i do momentu zamknięcia głosowania odpowiedziało na nie prawie 2000 osób, z czego każda mogła głosować tylko na 1 lokal. Zdecydowanie, bo aż 517 głosami (co daje 26% głosujących) wygrała pizzeria „Tabasco” w Gostyniu, mieszcząca się przy ul. Powstańców Wlkp. 3, w budynku po innej pizzerii, popularnej „105”-ce. Biorąc pod uwagę fakt, że pizzeria „Tabasco” w Piaskach (miejsce 7 z 66 głosami) również należy do tandemu sióstr, łącznie dostały one 583 głosy.
Na drugim miejscu z 402 głosami uplasowała się popularna w Krobi i okolicach „Z innej beczki”. Niewiele mniej, bo 395 głosów otrzymała prowadzona przez Włocha Salvatore i jego żonę Natalię „Roma” na ul. Kolejowej w Gostyniu. Poza podium, ale nadal z imponująca liczbą głosów wylądował gostyński „Czarny Piec” z ul. Poznańskiej - 346 uczestników głosowało na tę pizzerię. Pozostałe 11 pizzerii w rankingu podzieliło się głosami.
Postawiły na swoje ciasto
Co przesądziło o sukcesie „Tabasco”, zapytaliśmy Joannę Frąckowiak, która wraz z siostrą Agnieszką Roszak (formalnie właścicielka firmy) prowadzą pizzerię od początku jej powstania, od września 2020 r.
- Generalnie to zrezygnowaliśmy z franczyzny dla „105”, żeby zostało nasze własne, wyrabiane na miejscu ciasto – mówi współwłaścicielka zwycięskiej pizzerii. - Więc jeżeli zasługą tego, że wygraliśmy jest nasze ciasto… to jestem naprawdę dumna, że się nie dałam, zaufałam intuicji.
Jak tłumaczy, sieć, do której należały przez lata narzucała im swoje mrożone ciasto, a one wytwarzają ciasto na pizzę same.
- Walczyłyśmy ostro, ale stwierdziłam, że raz się żyje, zerwałyśmy umowę i założyłyśmy pizzerię na naszych warunkach – dodaje J. Frąckowiak z Piasków.
Stwierdziła wtedy, że jeżeli będą trzymać ten sam smak i poziom to ludzie wrócą i zostaną.
- Jak widać po rankingu, chyba nam się udało – śmieje się rozmówczyni.
Tabasco czyli na ostro?
Tabasco ma się kojarzyć z czymś ostrym, niekoniecznie z alkoholem, którego obie z siostrą nie lubią i nie piją. Lubią za to, jak w pracy jest „ostro”, są wyzwania, coś się dzieje, zmienia. Filia „Tabasco” w Piaskach powstała w 2021 roku również do nich należy, skład i receptury są te same.
- Mamy plany na najbliższą przyszłość i w rozwoju firmy i w menu, ale wolałabym o tym nie rozmawiać - wymiguje się od odpowiedzi szefowa zwyciężczyni rankingu.
Obiecała jednak pochwalić się, jak plany wypalą.
Nie jest włoska, ale najlepsza
Współzałożycielka „Tabasco” nie spodziewała się tego, że wygra w rankingu. Podkreśla, że są w Gostyniu i okolicy inne, równie dobre pizzerie, więc jest między nimi zdrowa konkurencja. Są też miejsca, których wyroby nie należą do najwyższych lotów.
- Byłam w każdym lokalu i wszędzie jadłam flagowy produkt – deklaruje Joanna Frąckowiak. - Zrobiłam raz eksperyment, kupiłam kilka pizzy na spróbowanie. Żeby było obiektywnie, zaprosiłam do degustacji wszystkich pracowników.
Zaprosiła, czyli zadzwoniła, że jest awaria i wszyscy muszą natychmiast pojawić się w pracy.
- Ich opinie o tych pizzach pozostawię bez komentarza – podsumowuje.
Jednak, jak mówi, nad gustami się nie dyskutuje. Ją cieszy tylko, że zwolenników ich ciasta jest co najmniej pięciuset z tych, którzy wzięli udział w naszym rankingu. To oczywiście żart.
- Umówmy się, że nasze ciasto nie jest pizzą włoską, ale musi mieć jednak ten smak, który „powali” - podkreśla.
„Tabasco” w Dzień Pizzy - 9 lutego - cały utarg przekazało na Zuzię Sulecką ze Smogorzewa, chorującą na SMA.
- Uzbieraliśmy ponad 6.500 zł, mega ciężka praca, ale mega przyjemna i zamiast zmęczenia odczuwaliśmy satysfakcję – zapewnia młoda kobieta na koniec rozmowy.
Byle nie hawajska i M&M’sy
Przy okazji Dnia Pizzy zorganizowaliśmy szybki konkurs wśród naszych internautów z przewrotnym nieco pytaniem „Jaki jest według was najdziwniejszy składnik dodawany do pizzy?". Bon na dowolną pizzę w gostyńskiej „Romie” wygrała Joanna Fabian swoim komentarzem:
„ Nie dla pizzy z M&M- mi, kolorowymi piankami, która wygląda jakby zwymiotował na nią jednorożec i pewnie dokładnie tak smakuje. Uwielbiam pizzę z rukolą i szynką parmeńską na cienkim cieście”.
Wśród pozostałych uczestników zabawy najwięcej było przeciwników hawajskiej z ananasem. Poza tym były takie przykłady: „Nie wyobrażam sobie zjeść pizzy z marchewką i jabłkiem, a już widziałam taką nad morzem”; ”Nie wyobrażam sobie pizzy z kapustą kiszoną i kaszanką”; „Najdziwniejszy dla mnie składnik to gruszka i tuńczyk”; Nie dla pizzy z frytkami”; „Nie lubię pizzy z owocami morza, kaparami czy oliwkami”; „Nawet nie wyobrażam sobie jeść pizzy na słodko”; „Będąc w górach jadłam pizzę, w której jednym ze składników było jajko. Nie bardzo mi to pasowało…”
RANKING PIZZERII:
- „Tabasco” w Gostyniu 517
- „Z innej beczki” w Krobi 402
- „Roma” w Gostyniu 395
- „Czarny Piec” 346
- „Texas” 194
- „PePe Pizza” 154
- „Tabasco” w Piaskach 66
- „PianoForte” w Pepowie 52
- „Capri” w Piaskach 47
- „Apetita” w Borku Wlkp. 41
- „Olimp” w Pępowie 39
- „Bella Mafia” w Gostyniu 27
- „Giovani” w Krobi 27
- „Małe Co Nieco” w Poniecu 18
- „Palermo” w Pogorzeli 12
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.