reklama
reklama

Zróbcie najbliższym wielkanocną niespodziankę. Typowe babeczki z Borku Wlkp. o nietypowych smakach [przepisy]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Babka wielkanocna, zebra, babka marmurkowa, babka piaskowa - to znane ciasta, które chętnie widzimy na wielkanocnym stole. Członkinie kół gospodyń wiejskich z gminy Borek Wlkp. postawiły na oryginalność.
reklama

Gospodynie z boreckiej gminy z prostych, niepozornych muffinek, najłatwiejszych w wykonaniu wydobyły nie tylko słodkie smaki. Poniżej prezentujemy babeczki o smaku wytrawnym, śródziemnomorskim, słodko-kwaśnym - nic innego, jak nietypowe babeczki na święta, które zdążycie upiec nawet w sobotę wieczorem. Można było ich skosztować podczas jednego ze spotkań w boreckim ośrodku kultury - CZYTAJ TUTAJ, kiedy pięknie udekorowane prezentowały się na stołach.

Przepisów jest kilkanaście. Możemy więc co tydzień przygotować muffinkę o innym samku. Wkrótce z inicjatywy MGOK w Borku Wlkp. zostanie wydany również „Przepiśnik”, w którym między przepisami na liczne potrawy, zagoszczą te na muffinki.

O suto zastawionych stołach wielkanocnych w gminie Borek - TUTAJ.

KGW SIEDMIOROGÓW I 

Muffiny wytrawne z salami, serem feta i pomidorem 

SKŁADNIKI:

  • 400g mąki pszennej
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • przyprawy(po pół łyżeczki): sól, świeżo mielony pieprz, papryka mielona słodka i ostra, oregano, listek świeżej bazylii ) i inne, które wpadną do głowy)
  • 1 duży pomidorki200g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • połowa małej czerwonej cebuli
  • 100g salami pepperoni
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do 200 st C

Przygotować dodatki: pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Zarówno pomidora, jak i też ser feta, salami i cebulę pokroić w kostkę.

W dużej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. Masło rozpuścić i bardzo dokładnie wystudzić. Następnie połączyć składniki mokre: roztrzepane jaja, mleko, masło i czosnek. Składniki mokre dolać do suchych, wymieszać szybko wraz z pozostałymi dodatkami, ale tylko do połączenia  ( ciasto będzie bardzo gęste i lepiące)Ciasto przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.

 

KGW SKOKÓW

 Muffinki ze szpinakiem

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g sera cheddar
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g serka ricotta
  • 3/4 szklanki oliwy
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
1. Masło podgrzej na patelni, dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż. Kiedy cały płyn wyparuje, wrzuć posiekany czosnek.

2. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp sól i dodaj połowę sera pokrojonego w kostkę. Mleko wraz z jajkami, oliwą, ricottą i podsmażonym szpinakiem wymieszaj w osobnej misce. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw do smaku.

3. Formę do muffinów wysmaruj masłem, nałóż masę i posyp pozostałym serem startym na tarce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Przed wyjęciem z formy odczekaj, aż lekko ostygną

KGW BRUCZKÓW

Włoskie muffinki 

  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • gałka muszkatołowa
  • wędzona papryka słodka
 

1. Ser feta oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki odcedź z zalewy i pokrój w paski. Masło rozpuść w niedużym rondelku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia

2. Mąkę wraz z sodą przesiej do miski, w osobnym naczyniu wymieszaj jajko, mleko oraz ostygnięte masło. Suche składniki wymieszaj z mokrymi na jednolitą, gładką masy, dodaj ser, paprykę i pomidorki. Całość dopraw do smaku

3. Formy na muffinki posmaruj masłem, otwory napełnij do około 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, piecz muffiny około 20-25 minut, następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia

 

Muffinki z czekoladą

  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 100 g czekolady deserowej
Sposób przygotowania cista:

  • Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składnik, następnie dodaj wszystkie składniki płynne.
  • Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po łyżce ciasta nalać do papierowe papilotki, na środku każdej babeczki włóż po kostce czekolady.
  • Czekoladki przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotki do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb ,,góra - dół" Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczki, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
 

KGW GRODNICA

Muffinki o smaku pizzy

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 kula sera mozzarella
  • ok. 100 g salami
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Osobno mieszamy  jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ser trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta razem  z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffiinek. Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.

KGW  JEŻEWO

Mufinki czekoladowe z twarogiem i malinami.

składniki:

a) składniki na masę serową

  • 150g tłustego twarogu
  • jedna łyżeczka mąki
  • dwie łyżeczki cukru
  • białko z jednego jajka
b) składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej (półtorej szklanki)
  • 220 ml wody (jedna szklanka)
  • 200g cukru (jedna szklanka)
  • 30g kakao (1/3 szklanki)
  • 110 ml jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
  •  łyżeczka esencji waniliowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  •  szczypta soli
  • żółtko jednego jajka
  • 70 ml oleju(1/3 szklanki)
  • dodatkowo 12-15 malin
  •  
Przepis zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg mielimy na maszynce lub blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy na gładki krem. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Do przygotowanych papilotek nakładamy po 1 dużej łyżce ciasta. Wyciągamy masę serową z lodówki i nakładamy po jednej czubatej łyżeczce do każdej papilotki. Na masę serową kładziemy malinę i przykrywamy ciastem do 2/3 wysokości papilotki. Tak przygotowane babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 175°C przez 25 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika nie wyjmujemy babeczek. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

 

KGW LEONÓW

Muffiny z serem feta i szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 400g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 100g masła + łyżka do smażenia szpinaku
  • 500ml jogurtu naturalnego
  • 4 jaja
  • 250g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pieprzem1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak,smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.

Jaja, jogurt, roztopione masło umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st.C przez ok 30 minut (do suchego patyczka) 

 

Muffiny - zebra z wiśnią

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 1 1/3 szkl cukru
  • 2 ½ szkl mąki
  • 1 szkl oliwy
  • 1 szkl oranżady gazowanej (Hellena)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
 

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać, następnie wlać oliwę, a na samym końcu oranżadę.  Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Po wymieszaniu wlewać na przemian do foremek. Piec w temperaturze 160 st C przez 30 minut

 

Muffinki z boczkiem

SKŁADNIKI

  • 250g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150g sera żółtego (startego na tarce o średnich oczkach)
  • 100g boczku lub szynki
  • pół łyżeczki soli
  • przyprawy i zioła do smaku – pieprz, papryka słodka lub ostra, oregano, bazylia, natka pietruszki (świeża lub suszona) itp.
DODATKOWO

30g sera żółtego na wierzch muffinek

papryka w proszku do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i wysmażyć do wytopienia tłuszczu. Odłożyć do wystudzenia.

Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, jajka. Delikatnie wymieszać. Dodać ser żółty, boczek, przyprawy i zioła. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą widelcem, mieszając w jednym kierunku (nie używamy miksera).

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem prawie do ich wysokości. Wierz posypać serem delikatnie papryką. Pieczemy w temperaturze 180 st przez mniej więcej 25 minut do tzw suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez  stopiony żółty ser, nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić.

KGW JEŻEWO

Muffinki ze szpinakiem i serem feta

  • 2 szkl. mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 100 g masła + 1 łyżka
do przesmażenia szpinaku 

  • 100 g sera feta 
  • 250 g szpinaku typu baby (może być mrożony)
  •  2 ząbki czosnku (pominęłam) 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz , do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło (100 g) roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę. 

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wyłożyć szpinak i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. 

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić szpinak gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić. W naczyniu umieścić mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzony szpinak i pokrojoną fetę, wymieszać.  Do drugiej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.

KGW ZALESIE

Muffinki z pieczarkami 

SKŁADNIKI

  • 1kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
składniki na ciasto

  • 0,5 kg mąki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę i pokrojone drobno drożdże. Wsypujemy sól i cukier. Wlewamy masło i wszystko wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na pół godzinki do wyrośnięcia.

WYKONANIE FARSZU

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, a gdy puszczą sok dodać kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Dusić 20-30 minut, aż woda odparuje. Farsz ostudzić.

Dodatkowo

  • jajko
  • sezam/kminek/czarnuszka
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt i szklanką lub foremką do muffinek wykrawać kółka, a następnie wylepić nimi foremki. Na tak przygotowaną tartaletkę wykładamy farsz. Piec około 15-20 minut (do złotego koloru). Muffinki serwujemy z sosem czosnkowym robionym według uznania.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama