Gospodynie z boreckiej gminy z prostych, niepozornych muffinek, najłatwiejszych w wykonaniu wydobyły nie tylko słodkie smaki. Poniżej prezentujemy babeczki o smaku wytrawnym, śródziemnomorskim, słodko-kwaśnym - nic innego, jak nietypowe babeczki na święta, które zdążycie upiec nawet w sobotę wieczorem. Można było ich skosztować podczas jednego ze spotkań w boreckim ośrodku kultury - CZYTAJ TUTAJ, kiedy pięknie udekorowane prezentowały się na stołach.
Przepisów jest kilkanaście. Możemy więc co tydzień przygotować muffinkę o innym samku. Wkrótce z inicjatywy MGOK w Borku Wlkp. zostanie wydany również „Przepiśnik”, w którym między przepisami na liczne potrawy, zagoszczą te na muffinki.
O suto zastawionych stołach wielkanocnych w gminie Borek - TUTAJ.
KGW SIEDMIOROGÓW I
Muffiny wytrawne z salami, serem feta i pomidoremSKŁADNIKI:
- 400g mąki pszennej
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- przyprawy(po pół łyżeczki): sól, świeżo mielony pieprz, papryka mielona słodka i ostra, oregano, listek świeżej bazylii ) i inne, które wpadną do głowy)
- 1 duży pomidorki200g sera feta, pokrojonego w kostkę
- połowa małej czerwonej cebuli
- 100g salami pepperoni
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
Piekarnik nagrzać do 200 st C
Przygotować dodatki: pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Zarówno pomidora, jak i też ser feta, salami i cebulę pokroić w kostkę.
W dużej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. Masło rozpuścić i bardzo dokładnie wystudzić. Następnie połączyć składniki mokre: roztrzepane jaja, mleko, masło i czosnek. Składniki mokre dolać do suchych, wymieszać szybko wraz z pozostałymi dodatkami, ale tylko do połączenia ( ciasto będzie bardzo gęste i lepiące)Ciasto przełożyć do papilotek i wstawić do piekarnika na ok. 25 minut.
KGW SKOKÓW
Muffinki ze szpinakiem
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g sera cheddar
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 ząbek czosnku
- 500 g serka ricotta
- 3/4 szklanki oliwy
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- tymianek
2. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wsyp sól i dodaj połowę sera pokrojonego w kostkę. Mleko wraz z jajkami, oliwą, ricottą i podsmażonym szpinakiem wymieszaj w osobnej misce. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dopraw do smaku.
3. Formę do muffinów wysmaruj masłem, nałóż masę i posyp pozostałym serem startym na tarce. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Przed wyjęciem z formy odczekaj, aż lekko ostygną
KGW BRUCZKÓW
Włoskie muffinki
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 1 czerwona papryka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- gałka muszkatołowa
- wędzona papryka słodka
1. Ser feta oraz paprykę pokrój w drobną kostkę, pomidorki odcedź z zalewy i pokrój w paski. Masło rozpuść w niedużym rondelku, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia
2. Mąkę wraz z sodą przesiej do miski, w osobnym naczyniu wymieszaj jajko, mleko oraz ostygnięte masło. Suche składniki wymieszaj z mokrymi na jednolitą, gładką masy, dodaj ser, paprykę i pomidorki. Całość dopraw do smaku
3. Formy na muffinki posmaruj masłem, otwory napełnij do około 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, piecz muffiny około 20-25 minut, następnie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia
Muffinki z czekoladą
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 ml oleju
- 250 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej
- Na początek wymieszaj w misce wszystkie suche składnik, następnie dodaj wszystkie składniki płynne.
- Ciasto dokładnie mieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po łyżce ciasta nalać do papierowe papilotki, na środku każdej babeczki włóż po kostce czekolady.
- Czekoladki przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotki do 3/4 wysokości. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb ,,góra - dół" Pod koniec pieczenia dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem babeczki, aby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
KGW GRODNICA
Muffinki o smaku pizzySKŁADNIKI:
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 kula sera mozzarella
- ok. 100 g salami
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 pomidorków koktajlowych
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Osobno mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ser trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta razem z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffiinek. Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.
KGW JEŻEWO
Mufinki czekoladowe z twarogiem i malinami.składniki:
a) składniki na masę serową
- 150g tłustego twarogu
- jedna łyżeczka mąki
- dwie łyżeczki cukru
- białko z jednego jajka
- 210 g mąki pszennej (półtorej szklanki)
- 220 ml wody (jedna szklanka)
- 200g cukru (jedna szklanka)
- 30g kakao (1/3 szklanki)
- 110 ml jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
- łyżeczka esencji waniliowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- żółtko jednego jajka
- 70 ml oleju(1/3 szklanki)
- dodatkowo 12-15 malin
Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
KGW LEONÓW
Muffiny z serem feta i szpinakiemSKŁADNIKI:
- 400g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 100g masła + łyżka do smażenia szpinaku
- 500ml jogurtu naturalnego
- 4 jaja
- 250g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pieprzem1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE:
Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak,smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.
Jaja, jogurt, roztopione masło umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st.C przez ok 30 minut (do suchego patyczka)
Muffiny - zebra z wiśnią
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 1 1/3 szkl cukru
- 2 ½ szkl mąki
- 1 szkl oliwy
- 1 szkl oranżady gazowanej (Hellena)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 paczka cukru waniliowego
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, potem mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać, następnie wlać oliwę, a na samym końcu oranżadę. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Po wymieszaniu wlewać na przemian do foremek. Piec w temperaturze 160 st C przez 30 minut
Muffinki z boczkiem
SKŁADNIKI
- 250g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 ml mleka
- 75 ml oleju
- 2 jajka
- 150g sera żółtego (startego na tarce o średnich oczkach)
- 100g boczku lub szynki
- pół łyżeczki soli
- przyprawy i zioła do smaku – pieprz, papryka słodka lub ostra, oregano, bazylia, natka pietruszki (świeża lub suszona) itp.
30g sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na suchą patelnię (bez dodatku tłuszczu) i wysmażyć do wytopienia tłuszczu. Odłożyć do wystudzenia.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, jajka. Delikatnie wymieszać. Dodać ser żółty, boczek, przyprawy i zioła. Zawartość obu naczyń połączyć ze sobą widelcem, mieszając w jednym kierunku (nie używamy miksera).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem prawie do ich wysokości. Wierz posypać serem delikatnie papryką. Pieczemy w temperaturze 180 st przez mniej więcej 25 minut do tzw suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser, nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć i wystudzić.
KGW JEŻEWO
Muffinki ze szpinakiem i serem feta
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 100 g masła + 1 łyżka
- 100 g sera feta
- 250 g szpinaku typu baby (może być mrożony)
- 2 ząbki czosnku (pominęłam)
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz , do smaku
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wyłożyć szpinak i smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Ściągnąć patelnię z palnika, doprawić szpinak gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić i przestudzić. W naczyniu umieścić mleko, jajka i roztopione masło. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać przestudzony szpinak i pokrojoną fetę, wymieszać. Do drugiej miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać mokre składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto nakładać do papilotek, wypełniając je prawie do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200°C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zaczną się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić.
KGW ZALESIE
Muffinki z pieczarkamiSKŁADNIKI
- 1kg pieczarek
- 2 cebule
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
- 0,5 kg mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 125 g kwaśnej śmietany
- 50 g świeżych drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
WYKONANIE FARSZU
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę odcisnąć z wody i posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pieczarki. Smażyć kilka minut, a gdy puszczą sok dodać kapustę kiszoną i wszystkie przyprawy. Dusić 20-30 minut, aż woda odparuje. Farsz ostudzić.
Dodatkowo
- jajko
- sezam/kminek/czarnuszka
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.