Pokarmy na ziemiach polskich święcone są od wieków. Kiedyś jednak wierni nie zanosili koszyczków do kościołów, ale kapłani jeździli po wsiach i błogosławili jedzenie (w niektórych miejscowościach wciąż tak jest). Na wsiach rozstawiono stoły, nakrywano je białymi obrusami i układano na nich jedzenie. Kapłani błogosławili jadło, by zapewnić dostatek i pomyślność ludności na cały kolejny rok.
Duże wiklinowe kosze
O tym, jak na Wielkanoc błogosławiono baranka, jajka, masła możemy przeczytać w dokumentach już z XVII wieku. Z upływem lat ten zwyczaj ewoluował i w XIX w. w Wielką Sobotę katolicy zaczęli chodzić do świątyń z koszami pełnymi jedzenia. Dziś najczęściej widzimy małe, symboliczne koszyczki. Przed wiekami były to raczej duże wiklinowe kosze, wypełnione różnymi przysmakami.W regionach, które wcielono do Polski po II wojnie światowej (a więc na zachodnich krańcach kraju), zwyczaj święcenia pokarmów na Wielkanoc spopularyzował się dopiero w latach 70. XX wieku - wraz z napływem ludności z centralnych regionów Polski. Dziś jest jednym z głównych symboli świąt wielkanocnych, który przyrównuje się do ubierania choinki w Boże Narodzenie.
Przygotowania do święconki
Święconka powinna być przygotowana ze szczególną pieczołowitością. Tradycyjnie wiklinowy koszyczek wykłada się białą haftowaną serwetką i ozdabia gałązkami bukszpanu. Można również udekorować go kwiatami. W środku układamy pokarmy i przykrywamy je śnieżnobiałą haftowaną serwetką.
Jaką symbolikę niesie święcenie pokarmów?
Święconka w tradycji katolickiej ma ogromne znaczenie. Jest symbolem Zmartwychwstania i Życia, zbawienia, które dokonuje się za pomocą ofiary Jezusa na krzyżu. To z tego względu do wielkanocnego koszyczka wkładamy określone pokarmy: baranka, chleb, sól, pieprz, jajka, wędlinę, chrzan. W czasach współczesnych dodaje się małe buteleczki z wodą święconą, babki wielkanocne, czekoladowe zajączki, kiełbasę, gałązki bukszpanu. Koszyki są coraz bogatsze. Od naszej inwencji twórczej zależy, co do nich włożymy. Nie powinno w nich jednak zabraknąć podstawowych pokarmów.
- baranek - symbol zwycięstwa życia nad śmiercią, oznaka Chrystusa, który zmartwychwstał; na śniadaniu wielkanocnym powinien zajmować szczególne miejsce na świątecznym stole, by przypominać o istocie świąt. Był czas, że baranki do koszyczka najczęściej wykonywano z cukru, wraca tradycja robienia ich z masła,
- chleb - kolejny symbol Jezusa Chrystusa,
- jaja - w koszyczku wielkanocnym powinny znaleźć się pisanki, które są symbolem płodności i rodzącego się nowego życia. Kiedyś uważano, że by zapewnić sobie powodzenie, trzeba święcić nieparzystą liczbę pisanek,
- sól - symbol życia, trwałości i nieśmiertelności,
- wędlina - symbol dobrobytu,
- masło - symbol dostatku,
- chrzan - symbol męki Jezusa Chrystusa,
- baba wielkanocna - symbol dostatku,
- kurczaczek lub zajączek wielkanocny - symbol odradzającego się życia.
Kiedy możemy zanieść pokarmy do święcenia?
Na pewno w Wielką Sobotę, która to w tradycji ludowej jest dniem "wielkiej krzątaniny", od wczesnego rana domownicy przygotowują święconkę. Następnie wędrujemy do kościoła z koszyczkami. Tam kapłan święci pokarmy. To również okazja do chwili modlitwy i adoracji grobu Pana Jezusa.Godziny święcenia pokarmów w największych parafiach pow. gostyńskiego:
Gostyń
Parafia pw. św. Małgorzaty w Gostyniu
Święcenie potraw w Wielką Sobotę: w Bogusławkach o 10.00, w Podrzeczu o 10.30, obok bloku przy ul. Mieszka I 23 o 10.00. We Farze święcenie potraw na zewnątrz kościoła przy krzyżu misyjnym od 11.00 - 14.00 co pół godziny oraz od 14.00 - 17.00 o pełnych godzinach.
Parafia pw. bł. E. Bojanowskiego w Gostyniu
Święcenie pokarmów o godzinie: 10.30, 11.00, 11.30, 13.00, 13.30, 14.00, 15.00, 16.00.
Parafia pw. Ducha Świętego i Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gostyniu
Święcenie potraw:
Gostyń od godz. 11.00 do 14.00 co pół godziny na zewnątrz kościoła.
Brzezie w świetlicy o godz. 11.00
Czajkowo przy figurze 11.30
Czachorowo przy kaplicy 12.00
Parafia pw. Najświętszej Maryi Panny Świętogórskiej (Święta Góra)
Święcenie pokarmów odbędzie się w Wielką Sobotę od g. 11.00 do 17.45.
Dla dzieci przygotowano szczególne święcenie o godz. 13.00. W tym dniu Kościół tradycyjnie zachęca nas do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych.
Piaski
Parafia Niepokalanego Serca Maryi
Święcenie pokarmów o godz. 12. i 13.00
Poniec
Parafia pw. Narodzenia Najświętszej Mryi Panny
Święcenie pokarmów w kościele pw. Chrystusa Króla - godz. 14.00, 14.30, 15.00
Krobia
Parafia pw. św. Mikołaja w Krobi
Święcenie potraw w Krobi przed kościołem od godz.11:00 do godz. 17:00, zawsze o pełnej godzinie.
Pępowo:
Parafia św. Jadwigi
Święcenie potraw w Pępowie przed kościołem przy grocie Matki Bożej o godz. 10.00, 12.00, 14.00 i 16.00
W wioskach według planu:
Pogorzela
Parafia pw. św. Michała Archanioła
Święcenie potraw na stół wielkanocny:
przed południem 10.00, 10.30, 11.00, 11.30
po południu 14.00, 14.30, 15.00, 15.30, 16.00
Borek Wlkp.
Parafia pw. Pocieszenia Najświetszej Maryi Panny
Święcenie pokarmów wokół świątyni:
We farze o godz. 12.30, w sanktuarium na Zdzieżu o 13.00, 14.00 i 14.30
W wioskach:
- Skokówko 11.00
- Leonów 11.15
- Cielmnice 11.20
- Siedmiorogów II 11.30
- Siedmiorogów I 11.40
- Trzecianów 11.55
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.