Utrzymujące się w ostatnich dniach wysokie temperatury dają nam popalić. Gdy termometry wskazują 30ºC i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. Ludzie mdleją, odczuwają stan podgorączkowy i ogólne osłabienie. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore.
Wybierając się na letni wypoczynek zapominamy o nawadnianiu organizmu. Co gorsze, zamiast po wodę i soki – sięgamy po napoje procentowe, które działają moczopędnie, co w efekcie prowadzi do odwodnienia. Jeżeli do tego dodamy kilka godzin spędzonych na pełnym słońcu – nie powinno nas dziwić wieczorne złe samopoczucie. Prognozy wskazują, że upał nie odpuści przez kolejnych kilka dni. Temperatury osiągać będą 30-32 stopnie.
W ostatnim czasie codziennie, co najmniej jedna osoba, trafia do izby przyjęć gostyńskiego szpitala z objawami przegrzania i odwodnienia.
- Często osoby dotknięte objawami osłabienia, przyspieszonej czynności serca i innych objawów z tytułu zagrożenia wystąpienia udaru dokonywały zakupów np. na targu bez odpowiedniej ochrony przed słońcem. Dotyczy to osób w różnym wieku, często młodych, w mniejszym stopniu osób starszych, które mają większą świadomość konieczności unikania kontaktów z promieniami słonecznymi oraz dzieci, nad którymi opiekę sprawują mamy i osoby najbliższe, chroniące je przed przegrzaniem – mówi Jacek Łukomski, p.o. zastępcy dyrektora ds. medycznych z SP ZOZ w Gostyniu.
Pacjenci trafiający na izbę przyjęć, otrzymują kroplówkę (1-2 litry płynów), bardzo szybko wracają do pełni zdrowia i po kilku godzinach są wypisywane do domu.
Dietetycy zaznaczają, że należy stawiać na warzywa i owoce, gdyż są lekkie, łatwostrawne i nie obciążającego naszego układu pokarmowego. Dodatkowo dostarczają cennych soli mineralnych. Istotne jest też, aby odpowiednio nawadniać organizm i pić zalecane 8 szklanek dziennie. Warto pamiętać, że nawodnienie to nie tylko woda. - Ważne są elektrolity, które latem nadmiernie są przez nas wypacane. Tu sprawdza się niedoceniany sok pomidorowy, który zawiera dużą ilość potasu i jest źródłem praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych – mówi Agata Szalewska, dietetyk kliniczno-sportowy z poradni „Dieta na medal”. W upalne dni powinniśmy sięgać po koktajle, te naturalne, które nie zawierają konserwantów, a także owocowe.
Więcej porad w bieżącym Życiu Gostynia.