reklama

LGD "Gościnna Wielkopolska" zorganizowała w Krobi konferencję dotyczącą rozwoju dziedzictwa kulturowego

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaKonferencję dotyczącą łączenia obszarów w Wielkopolsce przez lokalne dziedzictwo kulturowe, m.in. Biskupiznę i Hazy zorganizowała w środę, 25 stycznia 2023 roku w Krobi Lokalna Grupa Działania "Gościnna Wielkopolska". - Często okazuje się, że nie do końca wiemy, co mamy "za miedzą". W ramach naszej LGD chcemy, żeby lokalne kultury stały się bliskie nie tylko ich mieszkańcom, ale także szerszej społeczności - mówi Marian Poślednik, prezes zarządu.
reklama

To efekt współpracy czterech LGD

Konferencję podsumowującą w ramach projektu współpracy „Odrębność kulturowa łączy obszary Wielkopolski i Kujaw” przygotowano w murach Centrum Biblioteczno-Kulturalnego KROB_KULT w Krobi.

Przedsięwzięcie wspólnie realizują cztery Lokalne Grupy Działania:

  • LGD „Czarnoziem na Soli” w Kruszwicy
  • LGD „ Dolina wełny” w Mieścisku
  • LGD „Kraina złotowska” w Złotowie
  • LGD „Gościnna Wielkopolska” w Pępowie
Wartość projektu to 538 731 zł (wkład LGD „Gościnna Wielkopolska” wynosi 240 000 zł).

W kolejnej strategii turystyka będzie miała priorytet

Jak mówił Marian Poślednik, Lokalnym Grupom Działania bliskie jest turystyczne wykorzystanie zasobów kulturowych, w naszym przypadku mówimy o Biskupiznie i Hazach. 

reklama

- Istotą działania Lokalnych Grup Działania jest aktywizowanie społeczności lokalnych. Widzimy potrzebę zwiększenia aktywności i zaangażowania w życie społeczne naszego środowiska. Chcemy, żeby nasi mieszkańcy byli zorientowani, co się dzieje poza granicami powiatu, w naszym województwie, a nawet poza nim - tłumaczy prezes LGD "Gościnna Wielkopolska".

Projekt jest także bardzo istotny z punktu widzenia prac nad nową strategią LGD, która w swojej przyszłej perspektywie chce położyć szczególny nacisk na rozwój turystyki na swoich obszarach działania. Temu ma służyć także współpraca międzyregionalna pomiędzy poszczególnymi Lokalnymi Grupami Działania, przybierająca różne formy.

reklama

- Część zagadnień każda grupa realizuje u siebie we własnym zakresie, a część jest wspólnych. Dla nas przedsięwzięciem, przy którym współpracujemy jest słownik gwary. Każda z tych enklaw ma swoją lokalną gwarę, to zostanie zebrane i już niedługo wydane w formie publikacji. Będzie to nie tylko wspólny słownik gwary biskupiańsko-hazackiej, ale w ramach szerszego przedsięwzięcia także z pozostałych obszarów działania LGD - zdradza M. Poślednik. 

Cele projektu „Odrębność kulturowa łączy obszary Wielkopolski i Kujaw”:

reklama

  • zachowanie dziedzictwa historyczno-kulturowego danego obszaru
  • popularyzacja dziedzictwa
  •  rozwój turystyki jako ciekawej formy spędzenia czasu na terenie obszaru
  • wzrost zainteresowania własnym regionem
  • promowanie bogactwa historyczno-kulturowego partnerskich LGD-ów
  • wymiana doświadczeń między partnerami i uczestnikami projektu.
 

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM - KLIKNIJ GRAFIKĘ, żeby PRZECZYTAĆ

Co mają najlepsze postawili na "stole Gościnnej Wielkopolski"

- Mam nadzieję, że wiedza, którą uzyskamy pomoże nam w większym stopniu rozwijać turystykę. Dziedzictwo kulturowe może także pomóc w rozwoju gospodarczym. Mamy przedsiębiorstwa, które z niego korzystają na terenie gminy Krobia czy Lokalnej Grupy Działania „Gościnna Wielkopolska”. Ale chodzi także o to, żebyśmy wspólnymi siłami stworzyli system wzajemnej promocji produktu turystycznego. Tu jeszcze trochę pracy musimy włożyć - stwierdza Łukasz Kubiak, burmistrz Krobi.

Konferencja była dobrą okazją do pokazania tego "produktu", zarówno w formie zwyczajów, strojów i muzyki mikroregionów biskupiańskiego i hazackiego, jak również m.in. wyrobów spożywczych, na których promocję projekt, choćby poprzez tzw. "stół Gościnnej Wielkopolski", stawia duży nacisk.

Dzięki temu zaprezentowali się lokalni wytwórcy:

  • Farma Seronada z Babkowic,
  • Emilgrana z Siedlca,
  • Miód Wasiaka z Krobi,
  • Piekarnia Wiesława Nowakowska z Sobiałkowa,
  • Zakład Mięsny Marian Kaczmarek z Pępowa.
 

KLIKNIJ ZDJĘCIE, żeby PRZECZYTAĆ FOTOREPORTAŻ

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama