Reklama lokalna
reklama

Kreatywne gospodynie i smakowite „Dary jesieni” w Pępowie. II Przegląd Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich za nami

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Agata Fajczyk

Kreatywne gospodynie i smakowite „Dary jesieni” w Pępowie. II Przegląd Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich za nami - Zdjęcie główne

KGW Wilkonice i pyszności, jakie przygotowały panie na przegląd kulinarny. Smakoszy nie brakowało | foto Agata Fajczyk

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaW gminie Pępowo po raz drugi zorganizowano Przegląd Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich. Stoiska z potrawami różnego rodzaju, z ciastem i innymi deserami stanęły w ogromnej hali sportowej przy pępowskiej „podstawówce”. Pachniało „smakowicie”, więc nic dziwnego, że salę w niedzielne popołudnie chętnie odwiedzały całe rodziny.
reklama

To wydarzenie z gastronomicznej branży jest niczym innym, jak jesiennym piknikiem dla całych rodzin, a główną atrakcją jest degustacja potraw, przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, działających na terenie gminy Pępowo. 
29 września 2024 r. przegląd kulinarny odbył się po raz drugi. 

- Zapoczątkowaliśmy imprezę w ubiegłym roku. Wówczas nazwaliśmy ją świętem pyry, ponieważ członkinie kół gospodyń wiejskich, skupiły się na ziemniakach, czyli poznańskich pyrach, jako głównym składniku przyrządzanych potraw. Można było to popularne u nas warzywo wykorzystać w najróżniejszy sposób. Chodziło o to, by gospodynie z gminy mogły wykazać się inwencją twórczą i kulinarną kreatywnością. Serwowane potrawy były rewelacyjne - wspominał Leszek Żelazny, szef Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Aktywności Lokalnej (GOKSiAL) w Pępowie - instytucji, która jest głównym organizatorem wydarzenia.

reklama

Podczas przygotowań do olejnej edycji kulinarnego wydarzenia, zapadła decyzja, by chętnych do udziału kół gospodyń wiejskich w kuchni - podczas przyrządzania potraw lub pieczenia ciasta - nie ograniczać do jednego warzywa czy produktu. Stąd nazwa imprezy - „Dary jesieni”.

- Tutaj rodzaj produktów, jakie koła gospodyń mogły wykorzystać w kuchni, nie był aż tak ograniczony. Serwowane dania przygotowano z tego, co można znaleźć jesienią w ogrodzie - wyjaśnił Leszek Żelazny.

Zaproszenie do udziału w wydarzeniu przyjęło dziesięć kół gospodyń wiejskich, działających w gminie Pępowo. Swoje stoiska z pysznościami rozłożyły:
KGW Pasierby, Magdalenki, Babkowice, Wilkonice, Krzyżanki, Pępowo, Skoraszewice, Ludwinowo, Kościuszkowo oraz Siedlec.
Dary jesieni wykorzystano w różny sposób. Część z pań przygotowała ciasto domowej roboty oraz inne wypieki (chleb, bułeczki, rogale). Na stoiskach prezentowały się również typowo obiadowe dania: zupy, ziemniaki, kapusta, placki ziemniaczane, bigos i potrawy mięsne.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama