reklama

W Junior Bake a Cake w Poniecu - konkursie cukierniczym dla dzieci i młodzieży przyznano trzy nagrody i wyróżnienie

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

W Junior Bake a Cake w Poniecu - konkursie cukierniczym dla dzieci i młodzieży przyznano trzy nagrody i wyróżnienie - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura14 trójek uczniowskich wzięło udział w I edycji konkursu cukierniczego dla dzieci i młodzieży Junior Bake a Cake w Poniecu, który odbył się w środę, 6 kwietnia 2022r. w hali widowiskowo-sportowej miejscowego ośrodka sportu i rekreacji. Uczennice i uczniowie szkół podstawowych w Poniecu i Żytowiecku pod okiem jurorów oraz doświadczonych cukierników z Zakładu Ciastkarskiego Piotr Lisiak - współorganizatora imprezy mieli do wykonania określone konkursowe zadania. Wszyscy uczestnicy otrzymali upominki, a najlepszym trójkom wybranym przez jurorów wręczono nagrody. Wypieki trafiły do sprzedaży, a dochód zasili konto Zuzi Suleckiej ze Smogorzewa chorującej na SMA - rdzeniowy zanik mięśni.
reklama

Uczestnicy Junior Bake a Cake w Poniecu pięć minut przed konkursem zostali poinformowani, co będzie do zrobienia

Konkurs cukierniczy Junior Bake a Cake w Poniecu rozpoczął się o godz. 10.00 od testu złożonego z 10 pytań. W części teoretycznej trójki klasowe ze szkół w Poniecu i Żytowiecku musiały odpowiedzieć m.in. na pytania jakie mamy rodzaje czekolady czy który wypiek jest charakterystyczny dla danego miasta lub kraju? Cześć teoretyczna trwała 30 minut, po której ponad 40 uczestników dosłownie rzuciło się do wykonywania części praktycznej. W ruch poszły miksery, trzepaczki do jajek czy łopatki do tortów

- Pięć minut przed konkursem uczestnicy zostali poinformowani, co konkretnie będzie do zrobienia. Dostali karty z opisem do przeczytania i zapoznania się - tłumaczy Piotr Lisiak z Zakładu Ciastkarskiego Piotr Lisiak, który od kilku lat bierze udział w organizowaniu w gminie Poniec dorosłej "wersji" konkursów cukierniczych z cyklu Bake a Cake.

reklama

Organizatorzy wzorowali się na MasterChef Junior

Przy organizacji I edycji Junior Bake a Cake w Poniecu wzorowano się na programie wymyślonym na potrzeby ogólnopolskiej telewizji - MasterCher Junior, przeniesionym na realia i możliwości lokalne. Z tą rożnicą, że uczennice i uczniowie dwóch podstawówek mieli co prawda do wykonania tradycyjnie tort i figurki, natomiast desery zastąpiono babeczkami. 

- W profesjonalnych konkursach cukierniczych przeważnie te trzy rzeczy są do wykonania. Tutaj jednak skala oceny jest zupełnie inna. Wszystko jest traktowane przez jurorów z przymrużeniem oka, gdyż młodzież została „rzucona na głęboką wodę”, ale doskonale sobie poradziła i myślę, że będzie co smakować, co oglądać, co oceniać - przyznał P. Lisiak.

reklama

Przymrużenie oka polegało także na zezwoleniu na pomoc ze zewnątrz. Trójki klasowe wsparli, zarówno rodzice obserwujący zmagania kulinarne z trybun hali widowiskowo-sportowej w Poniecu, jaki koleżanki i koledzy z klas. Jednak nad zakresem udzielanej pomocy czuwali jurorzy i organizatorzy.

Nie chce Ci się przygotowywać potraw na Wielkanoc, zamów catering - SPRAWDŹ ofertę kulinarną restauracji w powiecie gostyńskim

Liczyła się cukiernicza inwencja twórcza trójek klasowych

Zadania uczestnicy I edycji Junior Bake a Cake w Poniecu mieli co prawda narzucone, m.in. napełnienie warstw tortu odpowiednim dżemem czy konieczność zachowania struktury ciasta, ale sposób przygotowania wypieku leżał już całkowicie w ich gestii. 

- Wygląd, estetyka, czystość stanowiska, czytanie ze zrozumieniem tego, co dostali do wykonania i też organizacja pracy - to podlega ocenie. Estetykę widać po człowieku i za tym porządkiem idzie też porządek na stole, na wypiekach czy dużo produktów zostanie zmarnowanych. Uczestnicy mają wykończyć tort według podanego schematu, wywiązać się z podanego przepisu, przystroić babeczki - ale jak to zrobią, to już zależy od nich. Liczymy na ich inwencję twórczą - tłumaczyli jurorzy Katarzyna Wróblewska i Bartłomiej Lisiak. 

reklama

Cztery osoby stanowiące jury, w skład którego wchodzili m.in. doświadczeni cukiernicy, uczestnicy dorosłych "wersji" konkursów cukierniczych oraz nauczyciele krążyły po sali przyglądając się wszystkim etapom przygotowywania wypieków przez trójki klasowe.

 Zwycięską drużynę Junior Bake a Cake w Poniecu o sukcesie poinformowano... telefonicznie

O godzinie 12.15 zakończono część praktyczną I Junior Bake a Cake w Poniecu. Wszystkim uczestnikom wręczono upominki za udział w konkursie, natomiast jury udało się na trwające około 30 minut obrady.

Oceniający zdecydowali się przyznać 4 nagrody: za I, II i III miejsce oraz wyróżnienie. Tradycyjnie zwycięską drużynę zmagań kulinarnych w Poniecu o triumfie poinformowano telefonicznie.

Dlatego 14 trójek klasowych siedziało, jak "na szpilkach". Chwila oczekiwania i dzwonek smartfona odezwał się przy stole nr 8 należącym do trójki uczennic: Oliwii Szaszczak, Malwiny Waleńskiej i Zuzanny Ostach z klasy VIIIB Szkoły Podstawowej w Poniecu.

Dziewczyny, które przygotowały tort czekoladowy z dekoracjami, babeczki truskawkowe i figurki aż krzyknęły z wrażenia. 

- Połączyłyśmy w jedną całość wszystkie nasze inspiracje, które miałyśmy i wyszło. Wygrałyśmy - mówią zwyciężczynie I Junior Bake a Cake w Poniecu, które przyznają, że zastanawiają się nad kontynuowaniem nauki w szkołach gastronomicznych, a na co dzień pomagają w domu w przyrządzaniu różnych wypieków.

Wszystkie przygotowane wypieki wystawiono w holu hali widowiskowo-sportowej w Poniecu, gdzie każdy mógł kupić słodkości. Cały dochód ze sprzedaży zasili zbiórkę dla Zuzi Suleckiej ze Smogorzewa chorującej na SMA - rdzeniowy zanik mięśni.

Wyniki I edycji konkursu cukierniczego Junior Bake a Cake w Poniecu

I miejsce: Oliwia Szaszczak, Malwina Waleńska, Zuzanna Ostach z klasy VIII B Szkoły Podstawowej w Poniecu

II miejsce: Martyna Kochanek, Katarzyna Walkowiak, Martyna Walczak z klasy VIII B Szkoły Podstawowej w Żytowiecku

III miejsce: Maja Maj, Adam Woźny, Filip Dykiert z klasy VII B Szkoły Podstawowej w Poniecu

Wyróżnienie: Piotr Szulc, Grzegorz Szeran, Maksymilian Kasiak z klasy VIII D Szkoły Podstawowej w Poniecu

 

Jury konkursu cukierniczego Junior Bake a Cake w Poniecu:

  • Katarzyna Wróblewska - przewodnicząca
  • Małgorzata Jankowiak
  • Katarzyna Kania-Mulczyńska
  • Bartłomiej Lisiak
 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama