Cukier kokosowy- to słodka i naturalna odpowiedź dla tych, którzy szukają zamiennika dla białego cukru. Idealnie sprawdza się zarówno w przypadku deserów jak i kawy. Sprawdź, dlaczego cukier kokosowy warto dodać do listy zakupów.
Cukier kokosowy - gdzie i jak powstaje?
Największymi producentami cukru kokosowego są Filipiny, Brazylia, Indie, Sri Lanka, Papua Nowa Gwinea, Tajlandia, Meksyk, czy Wietnam.Czy cukier kokosowy faktycznie powstaje z kokosa? Wbrew temu, co mogłoby się wydawać źródłem pochodzenia tego cukru nie jest orzech kokosowy tylko pączki kwiatów kokosa. Pozyskiwany jest w procesie ścinania kwiatów i zbioru nektaru. Nektar po wyparowaniu lotnych składników gęstnieje i przechodzi proces krystalizacji. Brązowy kolor powstaje w wyniku procesu karmelizacji.
To nie jedyny sposób, cukier kokosowy można też wyprodukować w procesie odparowania soku, który jest obecny w palmie kokosowej.
Cukier kokosowy - wyjątkowy smak z nutką karmelu
Ze względu na karmelową nutę cukier kokosowy jest porównywalny w smaku do cukru brązowego. To idealny dodatek nie tylko do aromatycznej kawy, lecz także wypieków oraz deserów serwowanych na zimno.
Cukier kokosowy i jego wartości odżywcze
Cukier kokosowy nie tylko dobrze smakuje, ale jest też ważnym źródłem witamin oraz składników odżywczych. W skład brązowych kryształków wchodzi między innymi: zestaw witamin: B1, B2, B3, B4, B6 I B9, czyli dokładnie: tiamina, witamina PP, cholina, pirydoksyna oraz kwas foliowy. Co więcej w jego składzie pojawia się fosfor, cynk, żelazo oraz potas. Cukier kokosowy to także ważne źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed zbyt wczesnym procesem starzenia oraz polifenoli, które mają korzystny wpływ na układ krwionośny. W cukrze kokosowy obecne są także śladowe ilości fruktozy.
Cukier kokosowy kaloryczność i indeks glikemiczny
Należy pamiętać, że ten rodzaj cukru pomimo licznych składników odżywczych oraz witamin jest nadal cukrem o wysokim indeksie glikemicznym oraz wartości kalorycznej podobnej do cukru białego: jedna łyżeczka stanowi równą wartość 15 kalorii. Z tego powodu cukier kokosowy podobnie jak jego tradycyjny odpowiednik powinien być stosowany z umiarem. Można na przykład zdecydować się na słodki deser udekorowany cukrem kokosowym, ale w zamian nie należy dodawać go już do kawy lub herbaty. Pewnym pocieszeniem są wspomniane już wcześniej śladowe ilości fruktozy, która w dużej mierze przyczynia się do otyłości.Z drugiej strony łyżeczka cukru do herbaty raz dziennie może być lepszym rozwiązaniem niż paczka ciastek lub czekolada ze śladową ilością kakao. Liczy się też aktywność fizyczna, którą warto zaszczepić w dzieciach od małego. Weekendy przed telewizorem można na przykład zamienić na rodzinne spacery w najbliższej okolicy. Po takiej wyprawie małe ciastko z cukrem kokosowym nie zaszkodzi sylwetce. Na specjalne okazje jak urodziny czy spotkania z okazji dnia babci lub dziecka domowy tort z dodatkiem cukru kokosowego to znacznie lepsze rozwiązanie niż stół pełen słodyczy z dodatkiem sztucznych barwników i “ulepszaczy smaku”.