W Pogorzeli odbyły się dziś warsztaty kulinarne dla dzieci.
Udział w nich wzięło 47 młodszych mieszkańców gminy. Warsztaty były częścią projektu „Pogorzelskie Święto Sera Smażonego oraz Białej Kiełbasy Wielkopolskiej”.
- Jako Pogorzelskie Towarzystwo Kulturalne otrzymaliśmy dofinansowanie z programu „Działaj Lokalnie”. W projekcie ujęto część warsztatową, natomiast impreza końcowa odbędzie się 10 września – wyjaśniał Mariusz Ossowski, dyrektor M-GOK w Pogorzeli i jednocześnie prezes PTK.
Korzystając z czasu, gdy swoje „pięć minut” ma teraz kiełbasa biała wielkopolska (która niedawno otrzymała unijny certyfikat), na warsztaty zaproszono Józefa Konarczaka – właściciela zakładu mięsnego. Ten, przywiózł ze sobą uczestnika poprzedniej edycji programu MasterChef Junior – Mateusza Biernata, który wzbudził niemały zachwyt wśród swoich rówieśników.
Spotkanie było dofinansowane w ramach programu „Działaj Lokalnie X” Polsko- Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz stowarzyszenie „Dziecko” z Gostynia.
O warsztatach przeczytasz w kolejnym Życiu Gostynia.
Czytaj także o wizycie premier Beaty Szydło w Gostyniu oraz o "złotych rękach" mieszkańców Gumienic.