Chodzi o wymianę doświadczeń, rozmowy, spojrzenie na kulturę z perspektywy sąsiedniego miasta i integrację. Członkowie działającej od kilkunastu lat Wielkopolskiej Rady Kultury gościli w powiecie gostyńskim.
Odwiedzili gminy Pogorzela i Krobia. Myślą przewodnią spotkania był produkt lokalny – jego odnalezienie i promocja. Pogorzela z sera smażonego i białej kiełbasy słynie. Produkty są promowane na corocznym święcie. Krobia i Domachowo to natomiast region z bogatym tradycjami biskupiańskimi. Te miejscowości były idealnym przykładem tego, jak wykorzystać produkt lokalny w działalności kulturalnej i co zrobić, aby promowały region i były z nim kojarzone?
Przyjazd w dniach 21-22 marca był czasem rozmów, wymiany doświadczeń i oczywiście degustacji lokalnych dobrodziejstw. Firma Konarczak serwowała wiosenną sałatkę z grillowaną białą kiełbasą, a panie ze Stowarzyszenia „Łaciata Wieś” na bieżąco smażyły ser. - Przepysznie! Jem kolejną dokładkę – mówili uczestnicy. Na scenie wystąpił między innymi Jacek Dewódzki (zobacz nagranie poniżej). W gminie Krobia tańcem i śpiewem uczestników witali Biskupianie.
W bieżącym wydaniu Życia Gostynia znajdziecie rozmowę z Andrzejem Trzeciakiem, koordynatorem spotkań Wielkopolskiej Rady Kultury.