Pierogi, pyzy, surówki i inne wyroby garmażeryjne - kupujemy je, bo są wygodne i proste w przygotowaniu. Nie zawsze idzie to w parze z jakością produktów. Co czwarte gotowe danie wzbudziło zastrzeżenia podczas kontroli Inspekcji Handlowej. Najgorzej wypadły produkty sprzedawane na wagę.
- W pierwszym kwartale 2018 roku Inspekcja Handlowa skontrolowała wyroby garmażeryjne. Sprawdziła zarówno ich jakość, jak i oznakowanie. Inspektorzy odwiedzili 78 małych i sieciowych sklepów oraz hurtowni. Ocenili 405 partii, w tym między innymi pierogi, pyzy, zupy, dania mięsne - oferowane zarówno w opakowaniach, jak i luzem - na wagę – mówi Agnieszka Orlińska z Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Nieprawidłowości stwierdzono w 43 placówkach (55 proc. skontrolowanych). Inspekcja miała zastrzeżenia do 113 partii (28 proc.), w tym do połowy skontrolowanych produktów sprzedawanych luzem. 78 partii produktów zostało przebadanych w laboratorium. Pracownicy zakwestionowali 27 z nich (35 proc.).
Przykładowe nieprawidłowości:
- mniej produktu, niż wskazywała deklaracja na opakowaniu
- mniej nadzienia w pyzach
- więcej bulionu we flaczkach wieprzowych (było 78,8 proc. przy deklaracji 73 proc.).
- wołowina w kotletach mielonych i drób w pierogach z mięsem, których nie było w wykazie składników na opakowaniach
- 83 partie produktów były nieprawidłowo oznakowane. Najgorzej pod tym względem wypadły produkty sprzedawane na wagę.
W przypadku dań w opakowaniach:
- brakowało oznaczeń, np. w języku polskim.
- brakowało pełnej nazwy wyrobu.
- alergeny nie zostały wyróżnione na opakowaniu.
- data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia były podane nieprawidłowo – np. źle wskazano miejsce, gdzie znajduje się data.
- na opakowaniu były pokazane warzywa lub przyprawy, które nie wchodziły w skład produktu (np. pietruszka, czosnek i pomidor na opakowaniu knedli z truskawkami).
W przypadku produktów sprzedawanych luzem:
- w miejscu sprzedaży brakowało pełnej nazwy produktu.
- oznaczenia wprowadzały w błąd (np. informacja „a’la domowa”, choć produkt zawierał konserwanty).
- brakowało wykazu składników, w tym alergenów
W wyniku kontroli sześć osób winnych popełnienia wykroczenia otrzymało mandaty karne. Wobec przedsiębiorców, którzy wprowadzili do obrotu wyroby garmażeryjne o niewłaściwej jakości handlowej zostały wszczęte postępowania administracyjne w sprawie wymierzenia kar pieniężnych.
Kupując wyroby garmażeryjne:
- przyjrzyj się opakowaniu, sprawdź, czy nie jest uszkodzone, a zawartość nie jest zbrylona
- zapoznaj się ze składem i informacjami graficznymi
- sprawdź datę ważności i warunki przechowywania
- zwróć uwagę, czy alergeny są wyróżnione w składzie, zwłaszcza, jeśli masz na coś uczulenie
- spójrz, czy na opakowaniu została podana procentowa zawartość składników odżywczych
- gdy kupujesz produkty na wagę, masz prawo zapytać o pełen skład i alergeny. Informacje te powinny też być podane w miejscu ogólnodostępnym, np. przy lodówce.