- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia - ostrzega klientów Główny Inspektorat Sanitarny w oficjalnym komunikacie.
GIS poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii jaj, u których - na powierzchni skorupek - stwierdzono pałeczki bakterii Salmonella z grupy D, w badanej próbce jaj. Produkt był sprzedawany w sieci sklepów Tesco Polska. Jeśli robicie zakupy w tym supermarkecie, sprawdźcie, jakie jaja macie w domach?
Chodzi dokładnie o produkt:
- 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g,
- najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W,
- kod na skorupkach jaj – 3PL14371361,
- Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903.
Pod koniec lipca sieć Tesco Polska wycofała już z obrotu ze sklepów i magazynów partię jaj. Jak wynika z komunikatu GIS, w piątek produkt miał zostać zutylizowany przez poszczególne sklepy Tesco Polska. Zagrożenie wciąż mogą stanowić jaja znajdujące się już w domach klientów supermarketu.
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie, nadzorującego zakład pakowania jaj. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
GIS ostrzega - nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie (patrz wyżej) z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.