Jeden z nieodzownych elementów Świąt Zmartwychwstania Pańskiego stał się bohaterem naszego filmu, który nakręciliśmy w ubiegłym tygodniu w Pogorzeli. Ekipa naszej gazety gościła w zakładzie produkcyjnym Józefa Konarczaka, gdzie przyglądaliśmy się produkcji białej kiełbasy.
Produkuje się tam pół tony tego smakołyku dziennie. Dowiedzieliśmy się też, iż tydzień lub półtora tygodnia przed świętami, zakład opuszcza aż 15 ton „białej”! Po wycieczce wewnątrz i przyglądaniu się pracy, w towarzystwie kamery udaliśmy się na pogorzelski rynek. Tam na mieszkańców czekał pokaz kulinarny w wykonaniu Witolda Stodolnego, który zaprezentował kiełbasę białą w dwóch odsłonach. Widzowie mogli skosztować jej w towarzystwie sosów kurkowego oraz chrzanowego. Jak wypadło nagranie? Zobaczcie sami!