reklama

Przetwory z kościuszkowskiej obory (galeria)

Opublikowano:
Autor:

Przetwory z kościuszkowskiej obory (galeria) - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

- Najpierw trzeba wlać mleko do cyntrafugi, gdzie nastąpi oddzielenie mleka tłustego od chudego. Następnie śmietanę musimy przelać do kirzynki. Przy pracy śmigiełek ze śmietany powstają masło i maślanka. Jeśli jest dobrze ukwaszona śmietana, na wyrobienie masła w kirzynce wystarczy 15 minut - opowiadała Maria Kosmalska z Kościuszkowa, gmina Pępowo podczas biesiadowania pod hasłem: „Mam bzika, gdy jest gzika”. Podczas festynu można było wypróbować nie tylko tradycyjnego sera gzik, ale i domowej roboty masełko, zupę serową oraz wszelkiego rodzaju serniki. W niedzielne popołudnie, 25 sierpnia w Kościuszkowie królowały przetwory mleczne.

Walorów integracyjnych, rekreacyjnych, kulturowych i edukacyjnych można doszukiwać się w projekcie zrealizowanym w Kościuszkowie ze środków zdobytych ze stowarzyszenia Dziecko. - Nabiały i mleko są bardzo ważne w życiu każdego człowieka. Z racji, iż 70% rolników w naszej wsi to hodowcy bydła uznałyśmy, że projekt „Mleczne przetwory z kościuszkowskiej obory” wpisze się w nasz klimat. Przy okazji mogliśmy się spotkać, wspólnie pobawić i czegoś się nauczyć - opowiada Anna Jankowska, przewodnicząca tamtejszego koła. Więcej w "Życiu Gostynia". (doti)

 

Zobacz galerię zdjęć

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE