- Najpierw trzeba wlać mleko do cyntrafugi, gdzie nastąpi oddzielenie mleka tłustego od chudego. Następnie śmietanę musimy przelać do kirzynki. Przy pracy śmigiełek ze śmietany powstają masło i maślanka. Jeśli jest dobrze ukwaszona śmietana, na wyrobienie masła w kirzynce wystarczy 15 minut - opowiadała Maria Kosmalska z Kościuszkowa, gmina Pępowo podczas biesiadowania pod hasłem: „Mam bzika, gdy jest gzika”.
Podczas festynu można było wypróbować nie tylko tradycyjnego sera gzik, ale i domowej roboty masełko, zupę serową oraz wszelkiego rodzaju serniki. W niedzielne popołudnie, 25 sierpnia w Kościuszkowie królowały przetwory mleczne.
Walorów integracyjnych, rekreacyjnych, kulturowych i edukacyjnych można doszukiwać się w projekcie zrealizowanym w Kościuszkowie ze środków zdobytych ze stowarzyszenia Dziecko. - Nabiały i mleko są bardzo ważne w życiu każdego człowieka. Z racji, iż 70% rolników w naszej wsi to hodowcy bydła uznałyśmy, że projekt „Mleczne przetwory z kościuszkowskiej obory” wpisze się w nasz klimat. Przy okazji mogliśmy się spotkać, wspólnie pobawić i czegoś się nauczyć - opowiada Anna Jankowska, przewodnicząca tamtejszego koła. Więcej w "Życiu Gostynia". (doti)