Przedszkolaki oraz drugoklasiści z Zespołu Szkół z Bodzewa zwiedzili Zakład Mięsny Józefa Konarczaka w Pogorzeli. Celem wycieczki było zwiedzenie terenu zakładu, poznanie pracy ludzi, obejrzenie maszyn i urządzeń, przy pomocy, których produkuje się wędliny. - Pan Konarczak wraz ze swoimi pracownikami zadbali o to, aby tego dnia dzieciom atrakcji nie zabrakło - zapewnia nauczycielka Jolanta Pawlaczyk. Już na samym początku uczniowie zostali zaopatrzeni w specjalne uniformy składające się z czepka na głowę, maski ochronnej oraz małego fartuszka. Dzieci zwiedziły m.in.: halę rozbioru, wędzarnię, halę produkcji, chłodnię, a nawet zajrzeli do biura i firmowego sklepu. Na zakończenie na maluchy czekała niespodzianka: konkurs pt. „Co zapamiętaliśmy?”. Właściciel Józef Konarczak ufundował nagrody w postaci kredek, a dodatkowo każde dziecko otrzymało słodycze oraz smycz z logo zakładu. Dzieci przed odjazdem zasmakowały również pysznych wędlin. Wycieczkę zaplanowały wychowawczynie Jolanta Pawlaczyk i Sylwia Lekowska. (iza)