Pogorzelanie pochwalili się w Holandii swoim tradycyjnym wyrobem – serem smażonym.
Wizyta w zaprzyjaźnionej gminie Leudal miała miejsce pod koniec kwietnia. Oprócz zaprezentowania lokalnego produktu kulinarnego (sera smażonego), delegacji przyświecały jeszcze inny cel: podpatrzenie sposobu kierowania rozwojem kultury w Holandii. Zarówno dyrektor pogorzelskiego domu kultury - Mariusz Ossowski, jak i burmistrz Piotr Curyk dowiedzieli się, ile i na co tamtejszy samorząd przeznacza środków na ten sektor? Pogorzelanie wzięli także udział w festynie oraz dniu otwartym w gospodarstwach rolnych. Wystawili również swoje stoisko z polskimi, kulinarnymi specjałami. Więcej w obecnym wydaniu „Życia”.
(doti, fot. E. Dorczyk)
Pogorzela. O kulturze i kulinariach w Holandii
Opublikowano:
Autor: Redakcja
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE