Bukiety z astrów, słoneczników, turków, a także wielkich rozmiarów kalarepy, marchew, patisony oraz soki z wiśni, porzeczek, winogron i zaprawy oraz przepyszne potrawy można było podziwiać i smakować podczas wystawy kwiatów i degustacji w Szelejewie. Już po raz siódmy zorganizowały ją członkinie Koła Emerytów i Rencistów. Same przygotowały dekoracje i pyszne jedzenie. - Jestem bardzo wdzięczna paniom za to, że wyhodowały takie piękne okazy i przyniosły na wystawę. Nasze spotkania odbywają się od lat i mają różne smaki. Była wystawa staropolska, makaronowa, ziemniaczana, zimny bufet, a dziś każda szykowała, co lubi. Stąd zupa chrzanowa, karkówka po cygańsku, faszerowane pomidory, słodkości, nalewki - wymieniała Helena Kasperek, przewodnicząca szelejewskiego koła. Zaproszonych gości poczęstowano najpierw kolacją, później serwowano potrawy przygotowane na degustację. Członkinie koła odbierały gratulacje. - Te kwiaty podobne są do wszystkich pań - zapewniał Andrzej Starosta, przewodniczący gostyńskiego koła emerytów. Wójt gminy Zenon Norman zauważył, że jeszcze już niedługo i on również będzie emerytem. - Usiądę między wami i możemy razem przygotowywać kwiaty. Bardzo lubię pracować w ogrodzie, więc na emeryturze będę tam spędzał więcej czasu. (iza)