Od dwóch dni w Gostyniu stoi jadłodzielnia. Ogromna lodówka wraz z szafą na żywność są obudowane i znajdują się przy budynku Dzienny Dom Senior +, przy ul. Polnej. Obiekt powstał dzięki marce Winiary - jest pierwszym punktem sąsiedzkiego dzielenia się żywnością w Gostyniu, z kolei trzynastym, który uruchomiła firma we współpracy z fundacją CHOPS.
Hasło przedsięwzięcia brzmi: Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu!
Radny Maciejewski wierzy, że gostynianie nie zniszczą jadłodzielni
Jadłodzielnia jest ogólnodostępna - 7 dni w tygodniu, przez cąłą dobę. Każdy, z własnej woli może tam pozostawić żywność, by inna osoba, mogła z niej skorzystać i odbierać produkty, których potrzebuje. Co ważne – za darmo.
- Dla mnie zasada korzystania jest prosta – zostawiaj to, czego ty sam nie wstydziłbyś się zjeść. Aczkolwiek należy zwrócić uwagę, żeby żywność nie była przeterminowana, zepsuta, żeby była estetycznie zapakowana, nie nadgryziona – mówi Marcin Maciejewski, koordynator przedsięwzięcia.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy społecznej wyznaczył opiekuna jadłodzielni, który ma dbać o to, by jadłodzielnia nie stała się koszem na odpady, mówiąc wprost - śmietnikiem. Rolą opiekuna jest sprawdzanie znajdujących się w lodówce czy na półkach produktów – czy są nienaruszone, zamknięte lub w niewłaściwy sposób pozostawiona. Tego rodzaju produkty mają być usuwane.
- Wierzę w społeczeństwo gostyńskie, że będą się dzielić żwynością, nie marnowac jej, a przede wszystkim nie niszczyć mienia - mówi Marcin Maciejewski.
Odbieramy żywność z jadłodzielni na własną odpowiedzialność
Na drzwiach zewnętrznych szafy znajduje się regulamin korzystania z tego rodzaju urządzenia.
- Trzeba pamiętać, że odbieramy żywność na własną odpowiedzialność – wyjaśnia Roman Żarnecki, prezes Fundacji CHOPS. – Generalnie i paradoksalnie chodzi też o to, żeby jadłodzielna była... pusta, a nie pełna. Jeśli lodówka zostanie wypełniona, to powinien być też odbiór. Nie martwię się nigdy, przy otwieraniu nowych punktów, że ta żywność, tutaj zostawiona będzie długo stała. Na 13 punktów, jakie funkcjonują w Polsce, produkty znikają w ciągu kilkunastu minut - do pół godziny. W Kaliszu szacunkowo drzwi do jadłodzielni otwierają się co kwadrans. Nie ma prawie żadnych incydentów na minus – zapewnia.
Prezes zaznacza, że może się zdarzyć, że w lodówce znajduje się kilkanaście kilogramów żywności, ale bywają takie sytuacje, kiedy w ciągu dnia stoi pusta, natomiast zapełnia się w czasie lub po weekendach czy świętach.
- Bywa też tak, że nie ma w jadłodzielni miejsca na kolejne produkty - uzupełnia prezes Fundacji.
WAŻNE! Korzystaj zgodnie z regulaminem
Regulamin mówi: Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować! Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla ciebie, w ten sposób zapobiegasz marnowaniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem - nie marnuj! Jako pierwsze w szafie oraz lodówce pojawiły się produkty sponsora - firmy Winiary. Natomiast mieszkańcy proszeni są o niepozostawianie w tej jadłodzielni wyrobów lub przetworów własnych, np. ciast, zup czy sałatek.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni:
- takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
- takie, które przekroczyły już datę minimalnejtrwałości -,,najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do" (określenie "należy spożyć do" wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jestna pewno bezpieczne dla zdrowia)
- szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
- sery, jogurty, twarogi - oryginalnie i szczelnie zapakowane
- owoce i warzywa
- konserwy, oryginalne przetwory w słoikach hermetycznie zapakowane
Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni
- żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
- wytworzonych z niepasteryzowanego,"surowego"mleka
- potraw zawierających surowe jaja
- już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików
- takich, które wymagają trwałych warunkówchłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
- takich, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia -"należy spożyć do" (nie mylić z „najlepiej spożyć przed")
- z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
- takich, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
- alkoholu
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.