Od grudnia do lutego większość warzyw i owoców dostępnych w polskich sklepach jest importowanych z krajów o cieplejszym klimacie, w których właśnie trwają zbiory. Niestety, aby warzywa przetrwały w dobrej formie czas transportu i magazynowania, zbierane są w fazie jeszcze niedojrzałej i dopiero po przybyciu do kraju docelowego są poddawane szybkiemu, sztucznemu procesowi dojrzewania, co na pewno z naturalnym wzrostem nie ma nic wspólnego. Dlatego wszyscy czekamy, aż na straganach targowych pojawią się nowalijki. Oczywiście nie byle jakie. Sezon na nowalijki w pełni, dlatego sprawdziliśmy, jakie warzywa i owoce oferowane są na targu w Gostyniu.
Zdaniem klientów targowiska w Gostyniu gruntowe warzywa są lepsze niż szklarniowe
Największą estymą cieszą się warzywa gruntowe, które według oceny specjalistów mają tę przewagę nad szklarniowymi, iż zawierają większą ilość witamin ze względu na m.in. większą dostępność światła słonecznego wczesną wiosną. W dodatku szklarniowe nowalijki nie posiadają tak intensywnego smaku i zapachu jak ich odpowiedniki prosto z ziemi.
- Ludzie pytają także, czy warzywa są ekologiczne, to znaczy, żeby nie miały za dużo sztucznych nawozów, a jak już, to naturalne - mówi pan Zenon z gminy Krzywiń, handlujący na gostyńskim targowisku.
Równie ważne, jeżeli nie priorytetowe, znaczenie ma kwestia pochodzenia warzyw.
- To są polskie warzywa, tak? - dopytują kupujący, którzy odwiedzają targ w Gostyniu.
Ile na targu w Gostyniu kosztują pierwsze warzywa i owoce? W 2022 roku płacimy więcej
Handlujący nowalijkami na targowisku w Gostyniu przyznają, że ceny w zasadzie wszystkich warzyw są wyższe niż w 2021 roku.
- Bo koszty produkcji są większe. Koszty ogrzewania, długo było zimno, dlatego wszystko poszło w górę. Kalafior, jak jest ładny, duży kosztuje minimum 6 złotych, a bywa że 8 zł. Za młodą, kruchą kapustę trzeba średnio zapłacić 5 zł. Ładna kalarepa - 2,5 zł - podaje przykłady Grzegorz Tomczak z powiatu śremskiego, handlujący warzywami na targu w Gostyniu.
Jakie są ceny nowalijek na targowisku w Gostyniu? Oto lista:
- szparagi - 3-8 zł/pęczek
- szparagi świeże zielone - 9-10 zł/pęczek
- kalafior - 6-8 zł/szt.
- młoda kapusta - 4-5 zł/szt.
- szpinak - 10 zł/kg
- koperek - 2,5 zł/pęczek
- botwinka - 5 zł/pęczek
- czosnek - 2-3 zł/szt.
- pomidory zwykłe - 6-10 zł/kg
- pomidory malinowe - 9-12 zł/kg
- ogórki zwykłe - 8 zł/kg
- ogórki do kiszenia - 5-8 zł/kg
- kalarepa - 2-4,5 zł
- rabarbar - 8 zł/kg
- truskawki - 14-20 zł/kg
- ziemniaki - 1-2,5 zł/kg
- ziemniaki młode (holenderskie) - 5 zł/kg
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.