reklama

Warsztaty carvingowe w Piaskach. Ostre noże, precyzja i dużo fantazji

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaNaprawdę pyszne dania to nie tylko smak potraw, ale i sposób ich podania. Wiedzą o tym największe restauracje świata, wiedzą o tym doświadczone gospodynie domowe. W czwartek, 2 marca 2023 r. w CLiB w Piaskach zdolne panie uczyły się rzeźbić w owocach i warzywach.
reklama

Nie samą sztuką żyje Centrum Kultury i Biblioteki w Piaskach, o czym przekonały się uczestniczki warsztatów carvingowych, które odbyły się w czwartek, 2 marca 2023 r. w jednej z salek wyremontowanego ośrodka. Do dyspozycji pań były piękne warzywa i bardzo ostre noże. Na szczęście obyło się bez głębszych skaleczeń. Oczywiście, same produkty nie wystarczyły, by opanować choć podstawy carvingu. Ktoś jeszcze musiał pokazać technikę i wesprzeć adeptki.

reklama

Bardzo jadalne dekoracje

Mistrzem ceremonii na wczorajszych warsztatach był Krzysztof Bogusz, kucharz z 30-letnim doświadczeniem, na codzień nauczyciel w Zespole Szkół Rolniczych im. gen. J. Wybickiego w Grabonogu.

- W trakcie trzygodzinnych warsztatów starałem się przekazać podstawy carvingu, zaprezentować różne techniki i możliwości wykrawania w warzywach i owocach - zdradza K. Bogusz, pomagający również w rodzinnej firmie Gastromela w Strzelcach Wielkich. - Potrzeba jednak wiele godzin ćwiczeń, by osiągnąć biegłość, ale jestem przekonany, że po naszych zajęciach obecne tu panie wykorzystają nabyte umiejetności i wiedzę.

Podkreśla, że te ozdoby mają być z założenia jadalne, więc skrapia się je najwyżej wodą by zachowały świeżość. Uczestniczki warsztatów kulinarnych zabrały swoje precyzyjne prace do domu. Z pewnością na najbliższych rodzinnych uroczystościach wykorzystają nabytą wiedzę, zadziwiając oryginalnymi ozdobami.

reklama

Wczorajsze warsztaty były pierwszymi tego typu w CKiB, jednak utalentowany kucharz jest otwarty na propozycje również z innych miejsc.

Czym jest carving?

Carving to po prostu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki. W tradycyjnym tajskim carvingu używa się tylko klasycznego noża tajskiego. Najczęściej tworzy się motywy roślinne, czasem zwierzęce. Popularne są także dodatkowe ozdoby w postaci liści lub gałązek.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama