reklama

Uczniowie cały dzień kisili kapustę w parku. Śpiewali, tańczyli, solili, do beczki włożyli

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: ZSR w Grabonogu

Uczniowie cały dzień kisili kapustę w parku. Śpiewali, tańczyli, solili, do beczki włożyli - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
21
zdjęć

foto ZSR w Grabonogu

reklama
Udostępnij na:
Facebook
KulturaTradycja i pasja mogą iść w parze z nowoczesnym kształceniem - udowodnili to uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu, przygotowując wspólne kiszenie kapusty. Proces zaprezentowano od podstaw - począwszy od oczyszczenia głąba kapuścianego, przez szatkowanie, po ułożenie w beczce.  Efekt? Palce lizać!
reklama

Wydarzenie, które przygotowano 16 października, w malowniczym parku, znajdującym się na terenie ZSR w Grabonogu, podzielone zostało na dwie części. Kiedy między drzewami, które przybrały już jesienne barwy, zaczął roznosić się zapach świeżej kapusty, było to znak, że czas rozpocząć występy artystyczne. 

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik rolnik kisili kapustę po domowemu

W obrzędzie uczestniczyli zarówno uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jak i technik rolnik. Część z nich wykonała piosenkę folklorystyczną, przy akompaniamencie skrzypiec, a sceną byla bryczka z kapustą. Ich koledzy zatańczyli "pod ludową nutę", wprowadzając wszystkich w radosny, sielski nastrój. Co ważne, młodzież wystąpiła w regionalnych strojach ludowych, które dodały uroczystości barw, autentyczności i pięknego, wiejskiego charakteru.

reklama

Po części artystycznej rozpoczęła się kulinarna odsłona wydarzenia, z użyciem wiklinowych koszy czy zabytkowego już sprzętu, jak szatkownica  „na kolbę”. Uczniowie zajęli się rozdrabnianiem, szatkowaniem i soleniem kapusty, a następnie przystąpili do właściwego kiszenia w beczkach. 

Najpierw dynie, później kausta - wszystko w jesiennej scenerii

Cały proces odbył się w klimatycznym, zabytkowym dworku mieszczącym się na terenie szkoły. Kilka tygodni wcześniej, podczas zajęć praktycznych, uczniom kształcącym się w zawodzie technik architektury krajobrazu udało się  parku stworzyć niezwykły dyniowy plener do zdjęć. Szybko okazało się, że jest to świetne miejsce do integracji, twórczej zabawy i pielęgnowania ludowych obrzędów.

reklama

Dzięki temu kapustę kiszono w jesiennej scenerii, w miejscu, które dodało całemu przedsięwzięciu niepowtarzalnego uroku i przeniosło uczestników w czasy dawnych tradycji. Proces trwał 6 godzin, a uczestnicy świetnie się bawili. 

Okazało się, że nauka może być fascynującą przygodą, a wspólne działania uczniów i nauczycieli są doskonałym sposobem na wzmacnianie więzi między uczestnikami życia szkoły. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, jak i technik rolnik,  przygotowała też film dokumentujący cały proces kiszenia kapusty jako żywą lekcję tradycji. Wspomnienia na długo pozostaną w pamięci całej społeczności szkolnej.

Z kuchni uczniów ZSR w Grabonogu – potrawy z kiszoną kapustą

Dopełnieniem tradycyjnego, domowego kiszenia kapusty są  sprawdzone przepisy n apotrawy, z wykorzystaniem własnoręcznie przygotowanej kapusty. Zachwycą smakiem i nawiazują do polskiej kuchni.  

Kapuśniaczki – drożdżowe bułeczki z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki:
•    500 g mąki pszennej
•    30 g drożdży świeżych
•    1 szklanka mleka
•    1 jajko
•    50 g masła
•    szczypta soli
•    1 łyżeczka cukru

reklama

Nadzienie:
•    400 g kiszonej kapusty
•    100 g suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych)
•    1 cebula
•    sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
1.    Z mleka, drożdży i cukru przygotować rozczyn i odstawić na 10 minut.
2.    Dodać mąkę, jajko, roztopione masło i sól, zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
3.    Kapustę ugotować, odcisnąć, drobno posiekać i podsmażyć z cebulą oraz grzybami.
4.    Z ciasta uformować placki, nałożyć farsz i zlepić bułeczki.
5.    Piec w 180°C przez ok. 25 minut.

Aromatyczne, puszyste kapuśniaczki świetnie smakują z barszczem czerwonym lub jako samodzielna przekąska.

reklama

Kapuśniak na wędzonych żeberkach


•    500 g kiszonej kapusty
•    400–500 g żeberka wędzonego lub wędzonki (może być boczek wędzony)
•    1 cebula
•    2–3 ząbki czosnku
•    2 liście laurowe
•    kilka ziaren ziela angielskiego
•    1–2 ziemniaki (opcjonalnie, dla bardziej sycącej wersji)
•    sól i pieprz do smaku
•    woda (ok. 1,5–2 litry)

Przygotowanie:
1.    Gotowanie wędzonki: Mięso włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zdjąć pianę powstałą na powierzchni.
2.    Dodanie przypraw: Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
3.    Kapusta i warzywa: Kiszoną kapustę odcisnąć (można lekko przepłukać, jeśli bardzo kwaśna), dodać do wywaru. Gotować kolejne 30–40 minut. Pod koniec gotowania dodać ugotowane pokrojone w kostkę ziemniaki.
4.    Cebula i czosnek: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać do zupy.
5.    Doprawianie: Doprawić solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
6.    Podanie: Podawać gorącą, tradycyjnie z chlebem.

Tradycyjny, rozgrzewający kapuśniak to prawdziwy smak polskiej kuchni – idealny na chłodne, jesienne dni.

Surówka z kiszonej kapusty – witaminowa bomba

Składniki:
•    300 g kiszonej kapusty
•    1 marchewka
•    1 jabłko
•    1 łyżka oleju rzepakowego lub lnianego
•    pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:
1.    Kapustę odcisnąć i drobno posiekać.
2.    Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce.
3.    Wszystko wymieszać, dodać olej i doprawić do smaku.

Lekka, pełna witamin surówka to doskonały dodatek do drugiego dania lub kanapek.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo