reklama
reklama

Święto Sera Smażonego w Pogorzeli. Tym razem był pogorzelski ser i gzik z Koźmina

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Święto Sera Smażonego w Pogorzeli ma już kilkuletnią tradycję. Po raz dziewiąty zaproszono gości, zespoły i gospodynie domowe, by w kulinarnym festiwalu potwierdzić jakość pogorzelskiego sera. Tym razem nie było konkursu wśród KGW. Gospodynie wraz z gośćmi oceniały najlepsze wyroby okręgowych spółdzielni mleczarskich z okolicy. Kto nie lubi sera, mógł do woli objadać się gzikiem z Koźmina.
reklama

Całodzienna impreza w Pogorzeli, w sobotę, 3 września 2022 r. kręciła się tematycznie wokół sera. Jako, że było to Święto Sera Smażonego, głównym produktem na placu Powstańców Wielkopolskich był właśnie ser, ale dla gości przygotowano także kilka odmian gzika (bo tak odmienia się tę potrawę z białego sera w Koźminie, skąd przyjechały gospodynie z 20 kg tego pysznego przysmaku).

Święto sera w Pogorzeli - najmłodsi dali show, starsi zostali przy klasykach

Żadnym zaskoczeniem nie jest największa popularność występów dziecięcych zespołów tanecznych, zarówno tych zgromadzonych wokół Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Pogorzeli, jak i trochę starszych wykonawców ze szkoły tańca "Mimika Dance", prowadzonej przez Marię Wawrzyniak. Ci ostatni zaprezentowali profesjonalną opowieść o 4 żywiołach, z podkładem muzycznym chociażby takiego klasyka jak Ludovico Einaudi. Na zakończenie części dziecięcej kilka szant zaśpiewali utalentowani członkowie grupy "Kropka pod i",Macieja "Bunio" Zenflera.

Krótkie koncerty zaprezentowały również Koźmińska Orkiestra Dęta pod batutą Roberta Kaczorowskiego, folkowa "Kapela znad Orli" oraz zespoły śpiewacze i kapele spod szyldu Centrum Kultury i Biblioteki w Piaskach: Tęcza, Malińczoki i Piaskowianie. Uczestnicy festiwalu posilali się przygotowanymi smakołykami i z przyjemnością słuchali różnorodnej muzyki.

Muzeum  na trawniku? Czemu nie

Muzeum Okręgowe w Lesznie pojawiło się na festiwalu z zabawami przyjemnymi i pożytecznymi dla wszystkich, nie tylko dzieci. W tle stoiska stali rycerz Wieniawa z tajemniczym mieczem i księżniczka Dobrawa. Przy edukacyjnym stole dzieci grały w grę planszową z królem Stasiem, memory z widokami dawnego Leszna, układały puzzle czy tworzyły komiks, kolorowankę oraz profesjonalny wianek na głowę.

Stoiska tematyczne i doskonały występ gwarą

Na placu pojawiło się kilkanaście stoisk tematycznych, w tym poznańskiego Baraku Kultury, Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie, serowarskie, Łaciata Wieś. Pełnoletni smakosze mogli spróbować piwa pogorzelskiego przygotowanego przez Rock Browar Jarocin. Jako kulturalne tło do pysznej konsumpcji swoje gawędy przedstawił aktor Michał Grudziński. Doskonałą gwarą opowiadał ze sceny różne historię, czym wzbudził podziw nie jednej mieszkanki Pogorzeli.

Konkurs na najlepszy ser smażony rozstrzygnięty

Tym razem zrezygnowano z corocznego konkursu na najlepszy ser smażony spośród tych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich w gminie Pogorzela.  Zamiast tego, jury złożone z gości z Maciejem Nowakiem, krytykiem kulinarnym i teatralnym z Warszawy oraz znanym i cenionym aktorem, Michałem Grudzińskim na czele fachowym okiem oceniało flagowe produkty okręgowych spółdzielni mleczarskich ze Śremu, Rawicza, Dobrzycy czy Nowego Tomyśla. Jako przedstawicielka miejscowych Kół Gospodyń Wiejskich do jury dołączyła radna Maria Pazoła oraz Piotr Curyk, burmistrz Pogorzeli.

Po długich dyskusjach wyłoniono zwycięzcę, ser smażony przygotowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Top-Tomyśl z Nowego Tomyśla za najlepszy smak. Na drugim miejscu uplasował się produkt z OSM w Śremie za kuszący zapach, a na trzecim ser OSM z Kowalewa za doskonały kolor.

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
reklama