reklama

Na spotkanie z regionalistą Janem Niedzielą tym razem przyszli najmłodsi i najstarsi

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

KulturaTym razem bardzo zróżnicowane wiekowo audytorium miał regionalista Jan Niedziela podczas multimedialnego wykładu o historii Piasków (4 lipca 2023 roku). Miejsca w pierwszym rzędzie w sali widowiskowej miejscowego Centrum Kultury i Biblioteki zajęli... babcie i dziadkowie z wnuczętami, których przywiodły m.in. zapach kulinariów z czasów minionych oraz współczesna „kuchnia”.
reklama

To już czwarta odsłona przeszłości Piasków

Spotkanie zatytułowane „Posłuchajcie wnuczęta, jak to się kiedyś w Piaskach żyło”, realizowane w ramach projektu „Wesołe jest życie staruszka” dofinansowanego z Programu Grantów Społecznych jest bezpośrednim przedłużeniem serii wykładów na temat historii Piasków prowadzonych przez znanego historyka Jana Niedzielę.

Jednak w tym wypadku dotarcie do uczestników, zwłaszcza tych najmłodszych, mogło okazać się wyjątkowo wymagające, dlatego organizatorzy postanowili posiłkować się specjalnymi „metodami”.

reklama

- Chcieliśmy młodym ludziom przypomnieć historię Piasków - miejsc, w których żyją, w których dorastają, a jednocześnie konsolidować i utwierdzać relacje między dziadkami a wnuczętami. Dla dzieci przygotowaliśmy kolorowanki, dzięki którym mogły sobie przypomnieć, jak wygląda herb Piasków czy inne historyczne miejsca. Ponadto zaserwowaliśmy skromny poczęstunek w myśl zasady „starsi smakują, co jedzą dzieci, a dzieci próbują, co jadali dziadkowie będąc dziećmi” - tłumaczy Sebastian Nowak, dyrektor Centrum Kultury i Biblioteki w Piaskach.

Każde z pokoleń musiało zasmakować w obcej sobie "kuchni"

Na stołach pojawiły się więc wspominane z rozrzewnieniem przez starsze pokolenia: chleb ze smalcem i ogórkiem lub musztardą czy cukrem. Z kolei babcie i dziadkowie zajadali się pieczywem z nutellą i z dżemem.

reklama

- Ponadto Restauracja „Cztery Gary” nagotowała specjalnie dla nas kompotu z rabarbaru i czerwonych porzeczek - ta jak to kiedyś babcie gotowały, a dzieci jadały. Całe spotkanie to żywa lekcja historii dla wszystkich i przypomnienie miejsc, w których wszyscy żyjemy - dopowiada S. Nowak.

Oczywiście centralnym punktem spotkania było luźne przedstawienie przeszłości Piasków prowadzone przez Jana Niedzielę.

Na sierpień zaplanowano kolejne historyczno-kulinarne spotkanie w Centrum Kultury i Bibliotece w Piaskach. Tym razem głównym „bohaterem” wykładu będzie... ziemniak. Zarówno ten serwowany na talerzu w formie pyrów z gziką, jak i bardziej współczesnych frytek.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama