Osoby, które w sobotę, 29 października pojawiły się na uroczystości 30-lecia powstania Kapeli podwórkowej „Piaskowianie” mogły częstować się pysznymi specjałami wystawionymi na dwóch stołach.
Domowej roboty przetwory nie pojawiły się w sali Gminnego Ośrodka Kultury w Piaskach przez przypadek, lecz są efektem końcowym projektu „Zdrowy smak wiejskich specjałów”, realizowanego przez trzy koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Piaski. W promocji wyrobów wytworzonych przez KGW Grabonóg, Szelejewo oraz Rębowo uczestniczyły właśnie kapele, które grały na 30-leciu: „Fakiry”, „Śląskie Bajery” i oczywiście „Piaskowianie”.
Zespoły pojechały do wszystkich trzech miejscowości, dały mały koncert i zostały poczęstowane lokalnymi specjałami, o wyborności których, nie omieszkały wspomnieć podczas swoich występów w GOK Piaski.
O tym, jaka jest idea całego projektu, kto wykonał opakowania dla przetworów oraz co będzie prezentował film promujący incjatywę czytaj w najbliższym wydaniu "Życia Gostynia".