Reklama lokalna
reklama

Dobre Smaki Powiatu. Pszczeli bukiet

Opublikowano:
Autor:

Dobre Smaki Powiatu. Pszczeli bukiet - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Drodzy Czytelnicy i Internauci to Wy, przysyłając do naszej redakcji kupony i wysyłając SMS-y zdecydujecie, które z produktów otrzymają zaszczytny tytuł Dobrych Smaków Powiatu - więcej o konkursie czytaj TUTAJ.

Tegoroczni kandydaci to:

„Pszczeli bukiet” - Pasieka KORAL

To zestaw miodów pozyskiwanych w naturalny sposób z łąk, lasów i pól znajdujących się na terenie naszego powiatu. Pasieka prowadzona przez braci Wojciecha i Tomasza powstała w 2013 r. Obecnie liczy ona 50 rodzin pszczelich rozmieszczonych na terenie dwóch gmin powiatu gostyńskiego:
- Gmina Piaski – w lesie przy Szpitalu Zakonu Bonifratrów Św. Benedykta Menni w sąsiedztwie ogrodów działkowych, gdzie pozyskiwany jest miód wielokwiatowy, akacjowy oraz lipowy
- Gmina Krobia – w miejscowości Bukownica, gdzie z kolei pozyskujemy miód rzepakowy oraz faceliowy.
Lokalizacja naszych pasiek, a także współpraca z okolicznymi rolnikami oraz sadownikami pozwala dostarczać nam na stoły mieszkańców naszego powiatu różne rodzaje miodów oraz produktów pszczelich najwyższej jakości.

Jak głosować?

Głosować można za pośrednictwem kuponów drukowanych w Życiu Gostynia (od 3 do 25 lipca) oraz SMS. Głosowanie elektroniczne rozpoczęło się 3 lipca 2018 roku o godz. 06.00, a zakończy się 7 sierpnia o godz. 24.00.  Pamiętajcie: każdy kupon to 5 punktów, każdy SMS to 3 punkty dla produktu. Dlatego już teraz wyślij SMS na „Pszczeli bukiet” pod numer 71051 (koszt to 1,23 zł z VAT) w treści wpisując: gostynska.3

Dlaczego "Pszczeli bukiet" jest taki wyjątkowy?

Miody oraz produkty pszczele, które pozyskujemy są w 100% naturalne. Miód pokonuje najkrótszą możliwą drogę z ula do końcowego klienta. Wywirowany, po przecedzeniu, gdzie pozbywamy się resztek wosku, zostaje rozlany do słoików, dzięki temu zachowuje naturalny aromat, smak, mikroelementy oraz cenne właściwości zdrowotne (nigdy nie jest ponownie podgrzewany i dekrystalizowany).

Zalety naszych miodów doceniają nie tylko mieszkańcy naszego powiatu, którzy nam zaufali i z każdym rokiem chętniej je kupują, ale również klienci z powiatów i województw sąsiednich. Barwne etykiety z logiem "PASIEKA KORAL"  informują o rodzaju i pochodzeniu miodu np. „MIODY z Biskupiańskich Pól„  dzięki temu możemy również promować nasz powiat, kulturę oraz „Dobre Smaki” .

Przepisy:

Orzechy włoskie w miodzie
Składniki:
Orzechy włoskie 
Miód płynny -  najlepiej akacjowy który przez dłuższy czas nie krystalizuje 

Połupać orzechy, oczyścić z resztek łupin. Przygotowane orzechy wsypać do słoika i zalać miodem aby orzechy były całkowicie zanurzone.
Produkt jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. 
Najlepiej spożyć w ciągu miesiąca
 
Miód wzmacnia odporność, a kiedy już zachorujemy, skraca czas trwania infekcji, sprawdza się zwłaszcza przy kaszlu. Orzechy to z kolei zastrzyk nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, E oraz mikroelementów.

Lecznicza nalewka na czosnku

Składniki:
1 główka czosnku
1 szklanka miodu faceliowego lub akacjowego
Sok z jednej cytryny (można dodać więcej)
1 litr wódki

Czosnek obrać ze skórki przecisnąć przez praskę i wrzucić do słoja, dodać miód oraz sok z cytryny. Całość zalać wódką i szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc. Po tym czasie przecedzić przez gęste sito i rozlać do butelek. Nalewka będzie gotowa do spożycia  po trzech miesiącach leżakowania.

Nalewka czosnkowa działa antybakteryjnie i jest świetna na czyszczenie żył z wysokiego poziomu cholesterol. Wśród produktów pszczelich oprócz miodów, pyłku, propolisu godne polecenia są także odsklepiny woskowe  

Odsklepiny woskowe

Odsklepiny woskowe to bardzo wartościowy produkt wspomagający leczenie zatok (także przewlekłych stanów zapalnych), chorób gardła i przełyku, chorób dziąseł, a także pomocniczo przy przeziębieniach i grypie (duża aktywność antybiotyczna, działają wykrztuśnie).
 
Odsklepiny to wierzchni element plastra, który pszczelarz zrywa przed wirowaniem miodu. W ten sposób pszczoły zabezpieczają miód m.in. przed wilgocią. Miód w górnej cześci komórek plastra, tuż pod zasklepem posiada nawet do dziesięciu razy więcej substancji lotnych, które wywodzą się z propolisu, nektaru i gruczołów pszczół. W skutek przeżuwania odsklepin w ustach, substancje te bardzo szybko wędrują m.in. do gardła i zatok wpływając na złagodzenie dolegliwości, zmniejszając opuchliznę, przez co ułatwiają wydostanie się śluzu, działając przeciwzapalnie i wspomagająco dla odporności całego organizmu.
 
Sposób użycia: odsklepiny miodowe należy przeżuwać w ustach co najmniej kilka minut. Po przeżuciu i pozyskaniu cennych substancji, odsklepiny należy wypluć z jamy ustnej.
 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE