- Mniam, mniam - mówiły dzieci, które w ubiegłym tygodniu pojawiły się na warsztatach kulinarnych w ośrodku kultury w Borku. Od dyrektor Justyny Chojnackiej dowiedziały się, że za chwilę będą przygotowywać roladki ziemniaczane i gofry. Warsztaty kulinarne są organizowane w boreckiej gminie podczas ferii i przy okazji zajęć, które ośrodek kultury przeprowadza przy okazji kreatywnego lata. - Jest to forma spędzania wolnego czasu, która nam się sprawdza. Ma najliczniejsze grono odbiorców i uczestników. Dlatego to kontynuujemy - powiedziała Justyna Chojnacka. Zajęcia kulinarne nadzorowały Halinka Matyszczak i Wiesia Pierzchała - 2 pracownice ośrodka kultury w Borku. Starsze dzieci zajęły się robieniem gofrów - od podstaw: przygotowaniem ciasta, smażenia. Przedszkolaki podeszły do stołów z produktami na roladki ziemniaczane. Wyjaśniano im, jak trzeba przygotować ziemniaki, skąd się bierze bułka tarta, jak produkuje się mąkę. Maluchy były zachwycone, że mogą same przyrządzić coś w "kuchni".
Podczas ferii dzieci z gminy Borek odwiedziły też redakcję naszego tygodnika i zapoznały się z pracą zespołu redakcyjnego.
Więcej w bieżącym numerze "Życia Gostynia".