reklama

Zakończyła się kampania buraczana w gostyńskiej cukrowni. Związek plantatorów ocenia ją jako przeciętną

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Agata Fajczyk

Zakończyła się kampania buraczana w gostyńskiej cukrowni. Związek plantatorów ocenia ją jako przeciętną - Zdjęcie główne

foto Agata Fajczyk

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościCukrownia Gostyń zakończyła kampanię buraczaną 2024/25, podczas której skupiła przeszło 0,9 mln ton buraków cukrowych. Tegoroczna kampania przyniosła wysokie plony, choć przy niższej od spodziewanej zawartości cukru. Związek Plantatorów Buraka Cukrowego ocenia ją jako przeciętną. - Kampania była zapowiadana jako super wydajna, z nadmiarem surowca, ale okazało się, że rzeczywistość zweryfikowała te plany - mówi Antoni Grzebisz, plantator z powiatu gostyńskiego.
reklama

W całej Grupie Pfeifer & Langen niektóre gospodarstwa osiągnęły rekordowe plony, przekraczające 100 ton z hektara - niczym plantatorzy we Francji (jak komentują niektórzy rolnicy, gdyż nie jest to często spotykane). Szczególnie wysokie plony odnotowano w gospodarstwach stosujących nowoczesne metody uprawy.

Kampania buraczana w Gostyniu - zaczęli już w sierpniu

Tegoroczna kampania rozpoczęła się wyjątkowo wcześnie - pierwsze buraki trafiły do cukrowni 22 sierpnia 2024 roku.

- Początkowo opady deszczu w południowej części Wielkopolski utrudniały zbiory, jednak sprawna organizacja logistyki pozwoliła na zachowanie ciągłości dostaw. Dzięki odpowiedniemu zaplanowaniu terminów, zbiory buraków udało się zakończyć przed 25 listopada, co było kluczowe ze względu na ryzyko wystąpienia mrozów i nadmiernej wilgotności na polach. W weekend zakończyło się krojenie buraków - informuje Piotr Zabłocki z Grupy Pfeifer & Langen.

reklama

Polaryzacja rekorodowo niska, plony zadowalające

Związek Plantatorów Buraka Cukrowego ocenia zakończoną kampanię jako przeciętną. Zawartość cukru w burakach okazała się niższa od spodziewanej i mocno zróżnicowana - od poniżej 14 proc. do ponad 18 proc. Na wielu plantacjach zaobserwowano dwa główne czynniki obniżające polaryzację – niezbilansowane nawożenie azotowe oraz silne porażenie chorobami grzybowymi we wrześniu. W odpowiedzi na te wyzwania firma rozwija system monitoringu chorób grzybowych i intensyfikuje programy doradcze w zakresie nawożenia.


- Okres wegetacji, pomimo okresowej suszy występującej w niektórych rejonach, przebiegał zadowalająco. Niestety ponadprzeciętne skumulowane opady w ostatniej dekadzie sierpnia oraz na początku września spowodowały duże problemy z chorobami grzybowymi. Wysokie temperatury oraz wilgotność przyczyniły się do niespotykanej presji tego patogenu. To doprowadziło do sytuacji, że mimo wysokich kosztów ochrony fungicydowej, wiele plantacji zostało porażonych w bardzo dużym stopniu. Tym samym pojawiło się wtórne tworzenie rozety liściowej. Miało to wpływ na parametry jakościowe buraków, a przede wszystkim polaryzację - wyjaśnia Maciej Maciejewski, rolnik z powiatu gostyńskiego działający w Rejonowym Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Miejskiej Górce, gdzie również mieści się cukrownia Grupy Pfeifer & Langen.

reklama

Plantatorzy podkreślają, że plon ilościowy buraków był zadowalający – średni plon oscylował w okolicach 70 ton. 

- Niestety poziom polaryzacji był rekordowo niski i nie przekroczył na naszym terenie 15%. Miało to znaczący wpływ na końcowe rozliczenie oraz rentowność produkcji. Należy zaznaczyć, że innym z parametrów jakościowych korzeni buraka jest zawartość melasotworów, a szczególnie azotu alfaaminowego. Po zakończonej kampanii wiadomo, że jego ilość była niższa w porównaniu do lat poprzednich - mówi Maciej Maciejewski.

Uważa, że jest to pozytywny aspekt i jednocześnie dowód, że plantatorzy zastosowali się do zaleceń agrotechnicznych i obniżyli stosowane dawki nawożenia azotowego. Niestety, mimo tego nie przełożyło się to na zawartość cukru w dostarczonym do cukrowni surowcu. 

reklama

Plantatorzy potwierdzają, że proces kampanii przerobowej, w tym zbiór-kopanie i odbiory surowca od plantatorów przebiegał bez większych zakłóceń. Bardzo istotnym elementem, na który zwracali uwagę producentowi cukru jest funkcjonowanie laboratorium, które - szczególnie pod koniec kampanii - nie funkcjonowało właściwie. Spowodowało to długi okres oczekiwania na wyniki jakościowe surowca. Pozytywną okolicznością jest zwiększenie ceny za buraki pozakwotowe z 10 do 20 euro. Niestety, ze względu na niskie parametry dostarczanego surowca dotyczy to niewielkiej grupy plantatorów. 

Właściciele gospodarstw podkreślają jednak, że nawet po tej korekcie, cena pozakwotowych buraków i tak jest niższa o 10 Euro, od ustalonej w poprzedniej kampanii.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Gostynia, gminy i powiatu gostyńskiego w jednym miejscu. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Gostyniu. Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama