reklama

Rozpoczęcie kampanii buraczanej w Gostyniu i innych cukrowniach Pfeifer & Langen

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Agata Fajczyk

Rozpoczęcie kampanii buraczanej w Gostyniu i innych cukrowniach Pfeifer & Langen - Zdjęcie główne

Cukrownia w Gostyniu 26 sierpnia 2023 r. rozpoczęła kampanię buraczaną | foto Agata Fajczyk

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościMożna już mówić o początku kampanii cukrowniczej w firmie Pfeifer & Langen Polska. W należących do niej cukrowniach w Gostyniu i Środzie Wielkopolskiej dwa dni temu rozpalono piece wapienne. Zakład w Gostyniu we wtorek 29 sierpnia 2023 r. rozpoczął krojenie buraków.
reklama

Wyznaczenie początku kampanii jest uzależnione od szacowanej ilości buraków do przerobu w danym sezonie.

– Warunki pogodowe, zwłaszcza w rejonach cukrowni w Wielkopolsce w ostatnim czasie, sprzyjały intensywnemu rozwojowi buraków. Dlatego zdecydowaliśmy się na szybki termin rozpoczęcia kampanii – tłumaczy Mirosław Paluch, dyrektor działu surowcowego Pfeifer & Langen Polska.

Symbolicznym początkiem kampanii cukrowniczej jest rozpalenie pieca wapiennego. W firmie  Pfeifer & Langen Polska, w należących do niej cukrowniach w Gostyniu i Środzie Wielkopolskiej piece wapienne rozpalono w sobotę rano (26 sierpnia 2023 r.). Wcześniej taki krok podjęto w dwóch innych zakładach - w Miejskiej Górce i Glinojecku..

– W tym wydarzeniu bierze udział kadra kierownicza całej cukrowni – mówi kierownik cukrowni w Gostyniu Grzegorz Hądzlik.

reklama

W piecu wapiennym przy pomocy koksu wypalany jest kamień wapienny. W wyniku tego procesu otrzymywane jest wapno palone (przetwarzane następnie w mleko wapienne) i gaz saturacyjny używany do oczyszczania soku surowego otrzymywanego z buraków. W cukrowni w Gostyniu pracuje tradycyjny piec. Rozpalany jest przy pomocy długich pochodni umieszczanych przez cztery otwory u dołu pieca.

– To pierwsza czynność podczas każdej kampanii. Robimy to na trzy dni przed rozpoczęciem krojenia buraków. Procesu wypalania kamienia wapiennego nie można zatrzymać do końca kampanii – tłumaczy Grzegorz Hądzlik.

Zbiór buraków już się rozpoczął - pierwsze kombajny wyjechały na pola w tym tygodniu. W poniedziałek rozpoczęło się krojenie buraków w Glinojecku i Miejskiej Górce, we wtorek 29 sierpnia do tej grupy dołącza Gostyń, a dzień później Środa Wielkopolska. Na podstawie prób zbioru buraków Pfeifer & Langen Polska szacuje plon buraków w okresie kampanii 2023 na poziomie co najmniej średnim.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama