reklama

Podziel się świątecznym jedzeniem i zostaw w jadłodzielni. Jednak są pewne zasady

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Podziel się świątecznym jedzeniem i zostaw w jadłodzielni. Jednak są pewne zasady - Zdjęcie główne
Autor: Agata Fajczyk | Opis: Jadłodzienią przy ul. Polnej w Gostyniu postawiono na początku lipca

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościŚwięta, święta i... po świętach - to często powtarzane stwierdzenie faktu, szczególnie wieczorem, kiedy kończy się drugi dzień świętowania przy rodzinnym stole. I tu przechodzimy do sedna - ponieważ święta, okres świąteczno-noworoczny, to w polskich rodzinach czas radości i ... obfitości, właśnie wtedy okazuje się również czy zakupy oraz przygotowania kulinarne z tej okazji były robione z głową? Być może mamy nadmiar produktów, artykułów kupionych w nadmiarze? Przypominamy, że w Gostyniu znajduje się jadłodzielnia i nie musimy marnować jedzenia.
reklama

Jadłodzielnia "Winiary" jest ogólnodostępna - 7 dni w tygodniu, przez całą dobę. Każdy, z własnej woli może tam pozostawić żywność, by inna osoba mogła z niej skorzystać i odbierać produkty, których potrzebuje. Co ważne – za darmo.
Jadłodzielnia służy rozwojowi takiego ruchu jak foodsharing czyli idei dzielenia się żywnością, której przyświeca prosty cel: zebrać niewykorzystane jedzenie i podzielić się produktami, których kupiliśmy za dużo i nie zdążymy ich zjeść "przed terminem". Czy właśnie po świętach czy rodzinnych uroczystościach tego rodzaju produktów nie mamy najwięcej?

Foodsharing - idea niemarnowania jedzenia, a nie pomoc konkretnej grupie społecznej

W foodsharingu chodzi o to, aby podzielić się jedzeniem, które może się zmarnować. I nie należy tej inicjatywy traktować jako formę pomocy ubogim. To błędne rozumowanie. Chodzi o niemarnowanie żywności, a nie pomoc konkretnej grupie społecznej. Produktami umieszczonymi w społecznych lodówkach (jadłodzielniach) może poczęstować się każdy – nie tylko osoby, których nie stać na zakup jedzenia. Mogą z nich również korzystać ludzie ubodzy, ale nie jest to cel sam w sobie.

reklama

Nie warto też kupować na zapas – to mija się z celem foodsharingu. Ludzie nie powinni specjalnie nie kupować produktów do jadłodzielni.

 

Mieszkańcy Gostynia powinni korzystać z jadłodzielni odpowiedzialnie

Należy pamiętać, że jadłodzielnia to nie śmietnik i trzeba z niej korzystać odpowiedzialnie, przestrzegając jedną podstawową zasadę - zostawiamy w niej to, czego sami nie wstydzilibyśmy się zjeść. Poza tym jest również regulamin, który mówi: Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować! Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla ciebie, w ten sposób zapobiegasz marnowaniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem - nie marnuj!

Jadłodzielnia przy ul. Polnej w Gostyniu (obok wejścia do Domu Dziennego Senior +) działa przez cały rok, 24 h na dobę.

reklama

Pomaga wielu osobom każdego dnia , ale w tym wyjątkowym czasie jej rola jest szczególna. Jeśli podczas świątecznych zakupów kupiliście trochę za dużo, a produktów tych nie wykorzystaliście do potraw wigilijnych, nie pozwólcie, by się zmarnowały. Przynieście je do jadłodzielni – tam mogą pomóc innym - zachęca wiceburmistrz Gostynia Maciej Czajka.

UWAGA! Jednak mieszkańcy nie powinni pozostawiać w tej ogólnodostępnej lodówce z półkami wyrobów lub przetworów własnych, np. potraw zawierających surowe jaja, wytworzonych z „surowego”, niepasteryzowanego mleka czy produktów napoczętych - otwartych puszek, słoików z majonezem lub produktów z oznakami zepsucia. 

reklama

Co więcej, trzeba pamiętać, że produkty również ODBIERAMY z jadłodzielni NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.

 

Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni:

  • takie, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać
  • takie, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości - "najlepiej spożyć przed", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia - "należy spożyć do" (określenie "należy spożyć do" wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia)
  • szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach
  • sery, jogurty, twarogi - oryginalnie i szczelnie zapakowane 
  • owoce i warzywa
  • konserwy, oryginalne przetwory w słoikach hermetycznie zapakowane

Jakich produktów nie należy przynosić do jadłodzielni:

  • żadnego rodzaju surowego mięsa - te produkty są szczególnie trudne w przechowywaniu
  • wytworzonych z niepasteryzowanego,"surowego"mleka
  • potraw zawierających surowe jaja
  • już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików
  • takich, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
  • takich, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia - "należy spożyć do" (nie mylić z „najlepiej spożyć przed")
  • z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie)
  • takich, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady
    alkoholu

reklama

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
logo