Okres przedświąteczny, zanim na dobre zaczniemy celebrować Boże Narodzenie to czas domowej krzątaniny, świątecznych wypieków, przygotowywania dań wigilijnych, ubierania choinki oraz innych przedświątecznych zajęć. Uznano, że to właśnie ten czas, towarzysząca mu wyjątkowa atmosfera jest doskonałą okazją do zorganizowania XII Wielkopolskiego Konkursu na najpiękniejszą dekorację stołu świątecznego, pod hasłem „Stół z nutką piernikową". Konkurs był objęty patronatem Kuratorium Oświaty w Poznaniu, a przygotowany został w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie.
Ideą przedsięwzięcia było kultywowanie i podtrzymywanie świątecznych tradycji, rozwijanie zainteresowań uczniów związanych ze sztuką nakrywania i dekoracji stołu, czerpanie radości z pracy twórczej oraz umożliwienie jej prezentacji, a także rozwijanie zdrowego współzawodnictwa pomiędzy uczniami szkół z branży gastronomiczno-hotelarskiej.
11 zespołów ze szkoł z całej Wielkopolski
Do Żychlina, 12 grudnia, przyjechało 11 zespołów ze szkół ponadpodstawowych, z województwa wielkopolskiego. Wśród uczestników był Zespół Szkół Rolniczych w Grabonogu, z którego zostały wytypowane dwa dwuosobowe zespoły uczennic.Każda drużyna przygotowywała nakrycie stołu dla czterech osób, do zaprezentowanego menu na rodzinną kolację wigilijną. Na przygotowania do konkursu zespoły uczennic, reprezentujące ZSR w Grabonogu nie miały zbyt wiele czasu - mogły na to poświęcieć mniej więcej tydzień.
Przez tydzień uczyły się układania kompozycji, wykonywania dekoracji
Spotkania w tym zakresie odbywały się pod opieką Edyty Nowaczyk, nauczycielki przedmiotów zawodowych żywieniowych, a także były poprzedzone zajęciami, podczas których uczennice uczyły się wykonywania dekoracji florystycznych pod kierunkiem nauczycielki florystyki.
Nasze uczennice miały dość dużo pracy, która wiązała się głównie z zaprojektowaniem wystroju, aranżacją dekoracji stołu oraz wykończenia. To był również czas na wykonanie pewnych elementów, ozdób dekoracyjnych i w tym zakresie dziewczęta też musiały wykazać się pomysłem. Była ta nasza wspólna praca, można powiedzieć burza mózgów. Uczennice podsuwały swoje pomysły, wykazały się kreatywnością w dekoracji stołu, Zaangażowanie, talent przyniosły sukces - mówi nauczycielka Edyta Nowaczyk.
W hali sportowej w Żychlinie uczestnicy konkursu dostali właściwie tylko stoły - bez dekoracji. Czas na wykonanie zadania, który dostawali uczniowie na wykonanie zadania, to 60 minut.
To zbyt mało czasu na skomponowanie gotowej dekoracji całkowicie, na miejscu. Dlatego też wszystkie materiały, elementy jakie zostały wykorzystane do aranżacji stołu, przywiozłyśmy ze szkoły w Grabonogu: zastawę i bieliznę stołową, dekoracje i - najważniejsze - pomysł tłumaczy opiekunka dwóch zespołów uczennic.
Dekorację z nutą piernikową należało wykonać samodzielnie. Dla uczennic z ZSR w Grabonogu to duże wyzwanie
Uczennice miały dość duże pole do popisu w wykonaniu wyszukanej kompozycji i pokazaniu jej. Biorący udział musieli aranżację i dekoracje florystyczne wykonać samodzielnie. Półprodukty częściowo postały w szkole. Podczas konkursu uczestniczki nie mogły zapomnieć, że ma to być stół świąteczny z nutą piernikową. W krótkim czasie należało zaaranżować wystrój, z przemyconą nutą piernika. Komisja konkursowa miała zadanie ocenić każdy stół. Brano pod uwagę aranżację, wykorzystane ozdoby - dobrze widziane były naturalne materiały, nie sztuczne czy zakupione gotowce. Za każdą tego rodzaju ozdobę, odejmowano punkty. Aranżacja musiała być wykonana własnymi rękami, przez uczestniczki. Członkowie jury zadawali pytania, żeby upewnić się, czy dekoracje i ich elementy były wyszły spod rąk uczestników.
Przyznam, że było to duże wyzwanie, któremu uczniowie sprostali. Zdobyte umiejętności pozwoliły na stworzenie spójnych, estetycznych i zgodnych z tematyką konkursu aranżacji stołów świątecznych. Kiedy podawano wyniki i okazało się, że uczennice klasy IV technikum żywienia w Grabonogu zdobyły I miejsce, były bardzo szczęśliwe. Drugi zespół, złożony z uczennic klasy III zdobył wyróżnienie. Cieszę się wraz z nimi - mówi Edyta Nowaczyk.
Udział w konkursie był dla uczennic z ZSR w Grabonogu cennym doświadczeniem, umożliwiającym rozwijanie umiejętności zawodowych, kreatywności oraz pasji związanej z kulturą stołu i tradycją świąteczną.
Samodzielne, pomysłowe przybranie stołu do konkursu to już jest sukces
Powtarzałam im, że sam fakt, że samodzielnie przybrały stół do konkursu, to już jest ich wygrana. Natomiast fakt, że zdobyły I miejsce i wyróżnienie, biorąc udział w zmaganiach pierwszy raz, dodaje dziewczynom skrzydeł, daje motywację i na pewno przyczyni się do tego, że będziemy brali udział w kolejnych konkursach, jakie zostaną przygotowane w regionie - deklaruje nauczycielka.
- I miejsce zdobyły: Emilia Łabusinska i Julia Mazurkiewicz z kl. IV technikum żywienia
- Wyróżnienie otrzymały: Emilia Gnacy oraz Dagmara Łysikowska z kl. III
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.