Ruszyła XVII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs ma na celu identyfikację i upowszechnienie wielkopolskich tradycyjnych smaków, promocję regionalnej żywności oraz zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.
„Naszym głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Istotne także jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także - po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej - przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym" - czytamy w regulaminie konkursu.
Zgłoszenia należy przesyłać do końca czerwca na adres e-mail b.idczak@wir.org.pl lub pocztą na adres: Wielkopolska Izba Rolnicza ul. Golęcińska 9L, 60-626 Poznań